The Musical Box: Pink Floyd kopierar sig själva

tisdag 12 februari 2019

Pink Floyd kopierar sig själva

PINK FLOYD – P.U.L.S.E. – 1995

Har man bara låtordningen till en liveinspelning med Pink Floyd vet man vad man får - exakt vad man får - från varenda gitarriff till ekoeffekt och helikopterljud. Det är fascinerande i sig; att ett band på scenen kan göra precis det samma som i studion, särskilt ett band som Pink Floyd med alla de tekniska finesser de använder sig av.
Publiken som är där vet också precis vad som väntar. Och de vill ha det så. De sätter en ära i det.

Blir det nån skillnad om man får tag på vinylupplagan i stället för CD-boxen från 1995? Nej, inte ett dugg faktiskt. Bara dyrt. Mest nöjd är jag med att äntligen fått tag i albumet på vinyl.

När skivan var ny släpptes den bara i en liten vinylupplaga vilken givetvis blev både supersvår att hitta och...när man väl gjorde det...alldeles för dyr för det lilla nöje jag anade det skulle innebära att bli ägare till denna nypress.

Jag är efter att ha lyssnat noga på vinylerna inte mer imponerad än jag var tidigare, även om jag ser graden av svårighet i prestationen.
P.U.L.S.E. är ännu ett exempel i raden och intill minsta ljudeffekt kontrollerat livealbum. På sitt sätt är det spännande att lyssna på...ska det hända något nytt...? vilket det så klart inte gör. David Gilmour hade planen klar och visste vad han ska göra, så även under post-Waterseran som P.U.L.S.E. hör till. Det blir därefter.
Första plattan i den här dubbel-CD boxen är en ”riktig” konsert, där låtar hämtats både från Wish You Were Here, The Wall, The Division Bell och även äldre material. Den är förhållandevis intressant, lite av en Greatest Hits med bakgrundsljud (egentligen inte, publiken är antingen knäpptyst eller har suddats bort i mixningen). Inledningen med Shine On Your Crazy Diamond är magnifik och även High Hopes från The Division Bell är en höjdpunkt.
Andra skivan har jag lite svårare att ta till mig. Det är nämligen en exakt reproduktion av The Dark Side Of The Moon. Varför Pink Floyd kände sig tvingade att ge ut detta på skiva igen vet jag inte. Särskilt inte som det inte blev ett dugg bättre än originalet.

Okej att de gör det live, men varför släppa ett nytt album? Jag har ägt P.U.L.S.E, CD:n, i mer än 20 år men har ännu inte lyckats spela igenom hela andraskivan vid ett och samma tillfälle.

Nr: 1224/2222

Jag har skrivit om CD-boxen för flera år sedan. Detta är en modifierad upplaga av den texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar