The Musical Box: Venus And Mars kan vara skivan du behöver

måndag 27 maj 2019

Venus And Mars kan vara skivan du behöver

WINGS – VENUS AND MARS – 1975

Listen To What The Man Said blev en av hitlåtarna på Venus And Mars. Men det är en poplåt, den har egentligen inte mycket med LP:n att göra...som framstår som ett konceptalbum, vilket inte heller har med innehållet att göra.
Det så kallade ”konceptet” sträcker sig nämligen bara över två låtar, inledningen med akustiska lilla Venus And Mars och b-sidans repris av samma lilla akustiska stycke. Bra grejer förresten, men lite för kort för ett konceptalbum.

Venus And Mars har kvaliteter som inte går att bläddra förbi i en skivback. Hittar du den här plattan, och har lite sug efter beatlespop, är lite nyfikenhet på det annorlunda och gärna skulle vilja ha reda på hur det skulle bli om Paul McCartney, världens gulligaste popkille, skulle ge sig på rock, hårdrock, kanske till och med metal(!). Då är Venus And Mars skivan du behöver.

Det är Paul McCartneys rockigaste LP någonsin. Det är också hans mest experimentella skiva någonsin. Nästan helt säkert är det också den roligaste. Kanske är det den perfekta skivan att börja med för den som vill ge sig in i Wings popvärld. Möjligtvis kan det vara det sämsta valet också, för det finns inte många andra Wingsskivor som är bättre...
Rock var det som sagt, en Rock Show, precis så som andra spåret säger. Paul McCartney sätter nämligen agenden direkt. Den som inte blir övertygad då får vänta till Letting Go (vilket lysande rockintro) eller hela vägen till svettiga Medicine Jar, en anti-drog-protest-låt som nästan är punkig eller åtminstone låter som den kunde vara skriven av Ray Davies i Kinks under ungefär samma period, med den skillnaden att Paul McCartney inte upprepar sig i onödan.
Venus And Mars var den första LP med Wings jag fick höra i mitt liv. Ni kan ju tänka er vilken effekt det blev av att sätta den i händerna på en nyfiken 15-åring. Att denna LP fortfarande är en av mina favoritplattor tillskrivs helt och hållet den perfekta tajming som den dök upp med i mitt liv.

Nr: 1445/2222

Samma text har publicerats tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar