The Musical Box: Bolans skruvade texter

onsdag 26 juni 2019

Bolans skruvade texter

T REX – ELECTRIC WARRIOR – 1971

Electric Warrior är egentligen en väldigt enkel platta. Det är vanlig 50-talsrock Marc Bolan lirar...Chuck Berrylåtar. Ändå anses skivan vara ursprunget till all glamrock och plattan alla T Rex-deadheads dreglar över.
Så där väldigt mycket har dock min saliv aldrig runnit till när det gäller Electric Warrior. Men kanske är detta glamrockens viktigaste album. För det intressanta är vad Marc Bolan gör med låtarna. Han vrider och vänder på melodierna, lägger till saker; keyboards, körer, effekter och orkestrar.

Och med sin darriga röst kryddar han dessutom med sina egna skruvade texter, naiva, humoristiska, fantasier. Det är det som gör Electric Warrior till en alldeles oumbärlig skiva i samlingen.

Och jag är helt övertygad om att Bowies Ziggy Stardust, eller nån annan glamrockplatta heller för den delen, aldrig sett ut på samma sätt utan Electric Warrior.

Albumet är också T. Rex och Marc Bolans stora genombrott. Det är det första albumet efter att han lämnat psykedelia, folkrock och Tyrannosaurus Rex bakom sig definitivt.

Här finns hans största singelhit någonsin, Get it On (Bang a Gong på amerikanska) och dessutom rockiga Jeepster. Låtar som gjorde Marc Bolans musik odödlig för alla glamrockers. Mambo Sun och Life´s a Gas är också såna där låtar man inte får missa. Det är för de låtarna den här plattan fortfarande går att spela, trots att den är 40 år gammal.
Men Electric Warrior är inte T Rex bästa album, det kom senare. Samtidigt konstaterar jag nu att skivan klarat sig bra genom åren, nästan 50 år gammal känns den fortfarande fräsch och låtarna är spännande. Inte ett dugg daterad.

Men det är ju ett album som inspirerat många, allt från hårdrockare till punk, new wave och även senare tiders musiker. Sen måste jag ju bara nämna skivomslaget. Det är ett av rockhistoriens läckraste.

Nr: 527/2222

Jag har publicerat samma text en gång tidigare.

2 kommentarer:

  1. Vilket album är då bäst? För min del ligger nog "Tanx" närmast till hands. Med reservation för att det är länge sen jag spelade nåt av T Rex överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  2. Det borde jag så klart nämnt i texten. Jag är också inne på Tanx. Det är en riktigt bra platta. Den känns som en utveckling av/från EW (som dock är mer "glamrockig").

    SvaraRadera