The Musical Box: Patti Smith med rockgroup

söndag 16 juni 2019

Patti Smith med rockgroup

PATTI SMITH GROUP – RADIO ETHIOPIA – 1976

Efter succén med debutalbumet Horses, blev soloartisten Patti Smith till Patti Smith Group. Med mer fokus på musiken blev soundet tyngre. En del gillade det. Andra gjorde det absolut inte.
Själv har jag inget emot Radio Ethiopia som jag blev ägare till efter att ha hört Ask The Angels i högtalarna på Skivor & Band, som höll till i källarvåningen av butiksgallerian Sesam i Jönköping.

På den tiden var det inte särskilt vanligt med så självständiga kvinnliga artister som Patti Smith. Min gissning är att det var punken som gjorde det möjligt. Patti Smith å sin sida banade vägen för ännu fler, Debbie Harry i Blondie och Chrissie Hynde i Pretenders är de jag först kommer att tänka på.

Men någon vanlig popidol var inte Patti Smith. Det rockiga soundet på Radio Ethiopia känns numera som en bisak. Intresset för skivan ges i stället av Patti Smiths uttrycksfulla röst och angelägna texter, som inte alls känns bekväma utan skaver och irriterar.

Samtidigt som det finns ett lätt skimmer av drogromantik, eller troligtvis mer rätt – realism. Patti Smith har många gånger jämförts med Jim Morrison, något jag gärna håller med om.
Radio Ethiopia är inte något direkt lättlyssnat album även om inledningen med Ask The Angels skulle kunna tolkas som publikfriande. Men helskumma Ain´t It Strange och Poppies som kommer direkt efter tar udden av ett sådant påstående. Om någon fortfarande tvekar avgör mörka Pissing In A River till morrisonfalangens fördel.

B-sidans inledning, hårt rockiga Pumping (My Heart), är en lysande punk-new wave-rocker som jag bara måste nämna här. Det här är ett album som står högt i kurs i min samling. Jag vågar påstå att Radio Ethiopia på egen hand – underförstått; utan jämförelse med Horses – är ett mindre mästerverk i sin genre.

Nr: 1373/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar