The Musical Box: Bryan Ferry och Babylon Berlin

måndag 19 augusti 2019

Bryan Ferry och Babylon Berlin

BRYAN FERRY – BÊTE NOIR - 1989

Missade första avsnitten av tyska kriminalserien Babylon Berlin. Men när jag väl började titta gick det inte att sluta. När gamle bekantingen Bryan Ferry dessutom dök upp på en dekadent nattklubbsscen var jag fast.
Babylon Berlin är ett gigantiskt och svindyrt tyskt tv-projekt där SVT under sommaren 2019 visade de 16 första avsnitten. Handlingen utspelar sig i Berlin mellan Första och Andra världskriget.

En kaotisk värld lik de politiska tider vi upplever nu 2019 också, skillnaden är att vi vet vad som hände 1939. Undergångsstämningen i serien byggs upp av surrealistiska och psykedeliska scener som gör att man stundtals tror eller anar att det hela är en ond dröm.

Mitt i detta står alltså Bryan Ferry med sitt bakåtkammade hår och sofistikerade röst...vilket nu gör att jag omärkligt kan smyga över den här textens handling till Bête Noir, ett mäktigt ferryalbum från det sena 80-talet som jag först nu lyssnat mer noga på.

Det var Babylon Berlin som fick mig att lyssna på ett annat sätt, där jag inte letade sensationer utan den magiska och lätt surrealistiska känsla tv-serien gett mig. Att lyssna på Bête Noir gick från bakgrundsmusik till något synnerligen närvarande.

Bryan Ferrys sammetslena men påträngande röst hade som alltid en stor del i det. Tänker då på fascinerande roxyplattor som For Your Pleasure, Stranded och Country Life. Sofistikerade Bête Noir ger mig samma känsla som när jag lyssnar på de plattorna.

Att i det läget leta fram några särskilda låtar att rekommendera fixar jag inte idag. Den här gången måste det verkligen vara helheten som gäller, den som ger mig samma känsla som av att titta på Babylon Berlin.
Till sist. Bête Noir anses av kännare vara ett av Bryan Ferrys starkare soloalbum. Jag kan hålla med, men påstår att alla plattor Bryan Ferry spelade in under 70- och 80-talen är riktigt starka.

Nr: 1672/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar