The Musical Box: Galet tempo med Plastic Bertrand

tisdag 20 augusti 2019

Galet tempo med Plastic Bertrand

PLASTIC BERTRAND – CA PLANE POUR MOI – 1977

Ca Plane Pour Moi var en av alla superfräcka punklåtar från det sena 70-talet, till slut var det så man knappt hängde med. Men nog reagerade jag ganska mycket extra på Plastic Bertrands låt.
Han sjöng på franska, vilket jag då aldrig hört något punkband göra innan. Sen var ju tempot helt galet högt. Jo, nog är det en av de låtar från det galna året 1977 jag minns bäst. 35 år senare visade det sig att det inte var Plastic Bertrand, Roger Jouret, själv som sjöng, utan låtproducenten Lou Deprijck. Kanske var det av den anledningen som Jourets sångkarriär (han hade börjat sin karriär som trummis i belgiska punkbandet Hubble Bubble) aldrig fick någon egentlig fortsättning efter punkåren.
Roger Jouret gjorde visserligen musik till filmmusiken till den tecknade filmen Asterix – gallernas hjälte, där han tydligen lär ha sjungit själv. Mindre känt är att han under sitt riktiga namn deltog i Eurovisionfinalen 1987 med låten Amour Amour. Där gick det inte lika illa för honom som för Magnus Uggla (som nollades av juryn och kom sist i en svensk final), Jouret kom ”bara” näst sist efter att ha skrapat ihop fyra poäng.

Antagligen är det dock en tillfällighet att Plastic Bertrand 1980 gjorde en cover på Magnus Ugglas låt Vittring, som i hans speedade tappning fick namnet Rock´n roll, je te hais. Men oavsett vilket var Ca Plane Pour Moi en fantastiskt rolig punklåt. En av mina favoriter från den tiden.

Nr: 68/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar