The Musical Box: Bryan Ferry med låtar från farfars tid

måndag 23 september 2019

Bryan Ferry med låtar från farfars tid

BRYAN FERRY – AS TIME GOES BY – 1999

Ett inte alls oväntat album från Bryan Ferry. Covers har ju alltid varit hans grej. Men här tar han steget ut och gör sina egna versioner av evergreens och jazz från främst 30-talet. Det skulle varit ett tveksamt eller till och med dödsdömt projekt för de flesta andra artister, men inte för Bryan Ferry.
Det har genom åren gjorts ett antal såna här skivor. Robbie Wiiliams och sen Madonnas filmmusik till filmen Dick Tracy, I´m Breathless, är några jag kan komma på så här på rak arm. Skillnaden mellan dessa album och Ferrys As Time Goes By är att han inte stöper om låtarna så att de ska ”passa” nutida lyssnare, utan håller sig till originalen ganska trofast.
Han gör inte parodi av det, utan ger ett synnerligen seriöst intryck, som alltid. Jag hade inte inte ens protesterat om man i inspelningsstudion hade lagt på det autentiska raspet från 30-talets trattgrammofoner.

Detta ihop med Ferrys som alltid eleganta och svala uttryck gör att CD:n funkar väldigt bra, trots att låtarnas ursprung finns närmare 70 år tillbaka i tiden.

Inledningen med As Time Goes By är starkt och sätter sin prägel på hela skivan. Dock kan jag inte jämföra Ferrys tolkningar med originalen eftersom jag helt enkelt inte känner till dem. De låtar Ferry ger sig i kast med är ju såna som min farfar lyssnade på en gång i tiden.

Nr: 130/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar