The Musical Box: Enda plattan med United Sons of America

söndag 22 september 2019

Enda plattan med United Sons of America

UNITED SONS OF AMERICA – GREETINGS FROM THE US OF A - 1970

Halvpsykedeliska rockbandet United Sons Of America gjorde bara en LP, Greetings From The US Of A, 1969 eller 1970, historieskrivningen är lite otydlig. Av någon anledning letade den sig fram till min skivsamling.
Det är ännu ett av de många band som dök upp snabbt och försvann lika kvickt i början av 70-talet. Någon mer platta än den här blev det inte. På flera större försäljningssajter presenteras skivan som psykedelisk hårdrock. Men det är det inte alls.

Bandet låter möjligtvis i stället ungefär som psykedeliska hjältarna Sweetwater, ibland med bluesinslag, ungefär som Fleetwood Mac vid den här tiden. Två spår sticker ut. Det åtta minuter långa eposet Friends, ett frosseri i blås och långa bluesgitarrsolon a la Canned Heat. Och låten Children of the Mist är en skön ballad.
Några uppgifter om bandet går knappt att hitta på Internet. Gruppen bestod dock av Jerry Blake, Jerry Ritchie, Steve Woods, Mike Huestis och Richard Freeman. Inga musiker som efter detta låtit tala om sig. Kanske funkade inte psykedelisk rock i bluesens hemstad Chicago. Men skivbolaget Mercury gav dem i alla fall en chans.

United Sons Of America skulle eventuellt kunna blandas ihop med psykedeliska rocklegenderna United States Of America, som också bara släppte en platta.

Till skillnad från United Sons var det ett revolutionerande band som blandade rock med elektronisk musik. Kanske ett av de första spacerockbanden. Deras platta kom 1968 och är ett hett eftertraktat byte bland skivsamlare.

Nr: 1582/2222

Jag har skrivit om skivan tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar