The Musical Box: Ett briljant livealbum av Genesis

måndag 21 oktober 2019

Ett briljant livealbum av Genesis

GENESIS – SECONDS OUT – 1977

Ett briljant livealbum. Phil Collins ersatte Peter Gabriel på sång och det blev väldigt mycket bättre än jag först vågade tro. Genesis briljerar med en rad nummer från gabrieleran som The Carpet Crawl, The Lamb Lies Down On Broadway, men där huvudnumret så klart blir 24 minuter långa Supper´s Ready.
Men den extra kryddan den här gången får bli alla låtarna från A Trick Of The Tail-LP:n, då precis utgiven. Genesis första album efter att Gabriel lämnat och Phil Collins debut som sångare. Det var ett briljant album det också.

Det är lika spännande att få höra låtarna live, Robberty, Assualt & Battery, Firth Of Firth och fortfarande högoktaniga titelspåret Dance On A Volcano. Just då tycker jag att Phil Collins var den perfekta ersättaren för Peter Gabriel.
Steve Hackett är förresten med på gitarr på detta livealbum, vilket blev hans sista officiella insats för Genesis. Kronologin stämmer dock inte. Seconds Out spelades in under en konsert sommaren 1977 i Paris men släpptes dock efter studioplattan Wind & Wuthering som kom till efter turnén.

Det var under W&W-inspelningen Hackett tröttnade, packade ner sina gitarrer och drog från Genesis för gott. Men det är en teknisk detalj som nu för tiden känns lite ovidkommande. Det spännande är i stället livekonserten i sig.

Just nu funderar jag på om det inte är så att denna inspelning är den bästa liveinspelning Genesis någonsin gjorde, trots att Peter Gabriel inte var med. Jag vet att det finns många som tycker så, och jag måste nog hålla med.
Jag inser att orsaken till att jag tycker så är min fascination för Dance On A Volcano. Det var den allra första Genesis-LP jag köpte för egna pengar. Ett album som sen spelades så oerhört många gånger att jag fortfarande kan låtarna utantill.

Jag hade hört andra och tidigare genesisplattor innan det, men det var min första egna genesisskiva och det är något annat det. Gissar att alltså det kan lika en hel del nostaligi i mitt tyckande, så helt objektiv är jag inte. Men å andra sidan kan jag inte vara det när det gäller den här plattan.

Måste lägga till att jag ändrat uppfattning om skivan först på senare år. Jag uppskattar Seconds Out betydligt mer nu än för några år sedan. Jag har ändrat mig ganska rejält, så här skrev jag här på bloggen bara för några år sedan. Då tyckte jag albumet var ett i mängden. Det gör jag inte längre.

Nr: 1700/2222

2 kommentarer:

  1. Du menar väl A Trick Of The Tail och inte Dance On A Volcano?

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, jo så klart. En liten felskrivning där. Ändrar detta.

    SvaraRadera