The Musical Box: Underskatta aldrig Lynyrd Skynyrd

fredag 18 oktober 2019

Underskatta aldrig Lynyrd Skynyrd

LYNYRD SKYNYRD – LAST OF A DYIN´ BREED – 2012

...och så har vi det där skämtet om att de enda som skulle överleva ett kärnvapenkrig skulle vara kackerlackor och en alkoholimpregnerad Keith Richards. Jag kan dock slå vad om att Gary Rossington och Lynyrd Skynyrd skulle stå där också. De har överlevt det mesta.
Bandet startade redan på 60-talet, blev superhjältar för alltid med Sweet Home Alabama, blev några år senare nästan utplånade i en flygplanskrasch, för att återuppstå i början av 90-talet. Efter det har bandet fortsatt att producera bra stabil sydstatsrock under ledning främst av Gary Rossington, den enda kvarvarande medlemmen från originalet.

Men bandet har genom åren förstärkts med southern rock-storheter som Johnny Van Zant, lillebror till Ronnie som dog i flygolyckan, samt numera också av Rickie Medlocke, den karismatiske ledaren bakom nu legendariska men insomnade Blackfoot.
Men det är inget som ändrar något. Lynyrd Skynyrd låter som de alltid gjort. Man vet vad man får i paketet med ett nytt nytt album från sydstatshjältarna. En rad svängiga, tunga, gungiga, gitarrspäckade upptempolåtar och ett antal väl avvägda lugnare låtar, alla i ungefär samma stil som Sweet Home Alabama.

När jag skriver detta inser jag att det nog låter lite tråkigt. Men så är det inte. Lynyrd Skynyrd förnyar sig kanske inte i onödan, men de gör sina saker väldigt bra och låtarna känns aldrig enformiga eller som direkta upprepningar av gamla grejer. Det är bekräftas av att Lynyrd Skynyrds album genom åren nästan uteslutande fått positiv kritik.

Last Of A Dyin´ Breed skiljer sig inte från sina föregångare, utan är en jordnära och stabil platta där Lynyrd Skynyrdfansen får exakt det som efterfrågas. Det är ett album som det är svårt att tycka illa om, utan att det för den skull känns direkt angeläget.

Last Of A Dyin´ Breed har några år på nacken nu, gavs ut 2012 och är bandets fjortonde studioplatta. Något mer har efter det inte kommit från Lynyrd Skynyrd i den amerikanska södern, så många gissar nu att det är gruppens sista.

Ett rykte som mer eller mindre bekräftats av att Lynyrd Skynyrd gav sig ut på en turné som allmänt kallades Farewell Tour. Men Gary Rossington, som uppenbarligen har samma kemiska fysionomi som Keith Richards och kackerlackorna, har vid ett antal tillfällen antytt att det kan dyka upp en femtonde platta.

Så bli inte förvånad om det när som helst dyker upp ett nytt album. Man får aldrig underskatta de sista överlevarna av en döende art.

Nr: 1434/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar