The Musical Box: En lätt surrealistisk känsla

onsdag 13 november 2019

En lätt surrealistisk känsla

ANDERS F RÖNNBLOM – EUROPA BRINNER – 1982

Första gången jag hörde Europa brinner var absurt, det var på ett diskotek i Stockholm där DJ:n av någon anledning fick för sig att spela Rönnbloms senaste singel. Det ögonblicket framstår nu som lätt surrealistiskt. Hände det verkligen? Eller var det en dröm?
Europa brinner handlar om en dröm, en mardröm om ett framtida krig eller ett Europa i kaos. Låten finns också på albumet Krig & Fred & Country Music, så den följer ett givet mönster. Det gör också b-sidan på singeln, Tusen bomber och en cha-cha-cha.
För mig var låten något av ett genombrott. Det var med Europa brinner jag på allvar började följa Anders F Rönnbloms skivutgivningar. Det var efter det där diskoteksbesöket jag också började leta efter hans äldre plattor, och blev fascinerad av Måsarna lämnar Gotland, Ramlösa kvarn och Alternativ rock´n´roll cirkus.

På den tiden jobbade jag på en fritidsgård i Stockholm. Jag försökte givetvis introducera låten för de tonåriga besökarna på gården, men misslyckades till en början fullständigt.

Men det vände när jag lyckades leta fram tidningen Schlagers julsingel från 1980 med Ebba Gröns Nu släckas tusen människoliv på ena sidan och Rönnbloms Det är inte snön som faller på den andra.

Den gick hem. Efter det gick det bra att lira Rönnblom på fritidsgården också. Också det en lätt surrealistisk känsla.

Nr: 18/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar