The Musical Box: Pop Music from...svensk serie med samlingsplattor

tisdag 12 november 2019

Pop Music from...svensk serie med samlingsplattor

POP MUSIC FROM... - VARIOUS ARTISTS – 1982

Utbudet av samlingsplattor med nostalgiska poplåtar växte till ett monster när skivbolagen upptäckte CD-skivans möjligheter. Det samlingar om alla fenomen i popvärlden, från 50-talsrock och radiostationernas ”Lugna favoriter” till punk och samlingar med obskyr metal.
Det där var inte något nytt för skivköparna som redan med vinylskivan fått lära sig sålla ut bra och dåliga samlingar. 1982 gavs i Sverige ut samlingen Pop Music From...1960 - 1969. Sammanlagt tio LP-skivor, en för varje år.

Jag kommer ihåg att det var ganska dyra plattor, de kostade lika mycket som skivor med enskilda artister, annars brukade samlingsplattor vara lite billigare, men inte de här. Det var lite märkligt, de skiljde sig inte särskilt mycket från andra liknande samlingar.

Det var ungefär samma låtar, förutom att de lyckats få några fler stoneslåtar än vanligt. Däremot Beatles var som på alla andra, i hela samlingen finns bara en enda av deras låtar med, Ain´t She Sweet, vilken är en av de få beatleslåtar som brukar förekomma på samlingsskivor. Anmärkningsvärt dessutom att inga svenska låtar fått plats på skivorna.

Klädsamt hade också varit att leta upp nån gammal elvislåt, men det finns inte en enda i hela samlingen. Min teori är att de sjyssta tecknade omslagsbilderna gjorde mycket för att skivorna skulle kännas intressanta. I övrigt, precis som vanligt, typ...

Jag har inte alla tio skivorna, de var som sagt förhållandevis dyra, utan nöjde mig med de jag tyckte var de tre viktigaste, Pop Music From..., 1967, 1968 och 1969. Alltså de år i pophistorien jag tyckte och fortfarande tycker är viktigast...möjligtvis borde man i framtiden kanske lägga till 1966 (där Paint It Black finns med)...och kanske 1965...och till och med 1964 (Zombies She´s Not There)...men sen måste jag nog dra gränsen.
Pop Music From...1967

Sammanlagt 14 låtar från tidernas mest intressanta rockår är futtigt, men valet av låtar blev ändå ganska bra. Hendrix Hey Joe, Procol Harums A Whiter Shade Of Pale, Ha Ha Said The Clown med Manfred Mann och Stones klassiker Let´s Spend The Night Together. Låtar som uppenbart saknas från 1967 är så klart de från Sgt Pepper.

Nr: 836/2222

Pop Music From...1968

Ganska trevlig samling det här också, här hittas till exempel Fire med Crazy World Of Arhtur Brown, With A Little Help From My Friends med Joe Cocker, Stones Jumping Jack Flash och Naights In White Satin med Moody Blues. Tyvärr känns det också som ett antal av låtarna finns där som utfyllnad. Det som givetvis skulle gjort denna platta riktigt spännade hade varit om nån låt från Beatles White album tagits med, men det var väl för dyrt antar jag.

Nr: 867/2222

Pop Music From...1969

Om det inte varit för Honky Tonk Women med Stones, Canned Heats Going Up The Country och Fox On The Run med Manfred Mann tycker jag det här en ganska klen samling låtar. Det är ett överraskande svagt samlingsalbum från ett av de år jag minns som ett av de allra främsta. Var finns till exempel Bowies Space Oddity?

Nr: 956/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar