The Musical Box: Föregångaren till Eagles och Poco

torsdag 2 april 2020

Föregångaren till Eagles och Poco

FLYING BURRITO BROTHERS – HOT BURRITO – 1971

Gram Parsons lämnade The Byrds 1968 efter att förmodligen skapat en hel del kaos. Byrds platta från det året, den enda där Gram Parsons är med, låter inte som något annat Byrds spelade in, det är countryrock. Flying Burrito Brothers blev hans nästa projekt, och han fick med sig Chris Hillman.
Det är kanske inte något av de mest välkända banden nu för tiden. På sin tid jämfördes de dock med både Bob Dylan och Stones. Flying Burrito Brothers kan nog sägas vara föregångaren till storheter som Eagles, Poco och andra countryrockstjärnor. Det finns till och med dem som menar att Flying Burrito Brothers drog igång hela countryrockgenren.

Gram Parsons och Chris Hillmans nya projekt hann spela in två nu legendariska countryrockalbum innan Parsons ännu en gång tröttnade och drog iväg mot nya mål. Chris Hillman stannade dock kvar ytterligare några år, men lämnade gruppen 1972.

Hot Burrito är ett samlingsalbum från de där två första skivorna (The Gilded Palace Of Sin, 1969, samt Burrito Deluxe, 1970) där Gram Parsons vilda idéer fick fritt spelrum och där han och Chris Hillman skrev alla låtarna.

Det bästa från de två skivorna samlades 1971 ihop på Hot Burrito, vilket förmodligen var ett album tänkt att lansera gruppen i Europa. Där blev dock framgången tämligen begränsad. Hot Burrito är en bra countryrockplatta även om soundet är väldigt avskalat. Det är något helt annat jämfört med Eagles och Pocos skivor från några år senare.
Mitt favoritspår är inte helt otippat stoneslåten Wild Horses, som i Gram Parsons tappning inte blir särskilt annorlunda jämfört med originalet. Det har diskuterats ganska livligt om det från början egentligen inte var en parsonlåt som Glimmer twins (Jagger & Richards) inspirerades av när de skrev den. De kände ju varandra ganska väl.

Hur som helst var Flying Burrito Brothers först med att ge ut den, på albumet Burrito Deluxe från 1970. Stones version finns som bekant på Sticky Fingers, 1971. Flying Burrito Brothers klappade inte ihop efter att Parsons och Hillman lämnat gruppen. De visade sig vara ett seglivat släkte som fortsatte även långt efter de båda grundare lämnat.

Bandet lär finnas fortfarande, de spelade in ett nytt album så sent som 2011. Genom åren har bandet släppt ett 30-tal album.

Nr: 247/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar