The Musical Box: En jönköpingsraritet

söndag 3 mars 2013

En jönköpingsraritet

KG 22 BAND – KG 22 BAND – 1980

KG 22 är ett av de där legendariska jönköpingsbandet från slutet av 70-talet. På den tiden när skivbolaget Sjöbo Påpp och Edde Nilsson stod för så stora delar av Jönköpings undre musikliv att det egentligen inte fanns något annat som räknades.
Historien om Sjöbo Påpp kan du läsa lite om här, i en artikel jag skrev för ett par år sedan om Edde Nilsson, publicerad i både Jnytt.se och papperstidningen JnyttXtra. Det blev vad jag vet den allra sista tidningsintervjun Edde gjorde, han avled hastigt och oväntat senare det året. Sörjd och saknad av många.

Jag vågar nog påstå att Edde hade mer än ett finger med i spelet när det gäller den enda LP KG 22 någonsin släppte. Det var nämligen han som låg bakom skivbolaget Sjöbo Påpp, samtidigt som han körde sopbilen, var handbollstränare och hade öppet i sin skivaffär...

Om jag inte tar alldeles fel kom den ungefär samtidigt som Cruts något mer berömda LP-platta Världspremiär. Jag har också ett svagt minne av att de där skivorna inte såldes i de vanliga skivaffärerna (jag kan så klart ha fel...). Men att den fanns i Eddes egen skivaffär Eddes Musik, som då höll till i en källarlokal på Skolgatan, var en självklarhet.

KG 22:s album fingrade man nog på. Men det blev aldrig att jag köpte den, det blev Cruts album i stället. KG 22 var nämligen lite ”svårare” och skiljde sig ganska rejält från Cruts raka och lite enklare rock.

I stället handlade det om jazzig soulfunk, kalla det gärna experimentellt, med fräcka basgångar och läckra gitarrsolon. I början av 80-talet var sån musik inte min grej, så nåt skivköp blev det aldrig. Gissa om jag ångrade det i många år sen...

Men nu har jag hittat den! Helt oväntat stod nämligen denna lilla jönköpingsraritet längst bak i facket för svenska skivor på Record Service på Torpa. Det var första gången jag sett den ute till försäljning någonsin (efter att Eddes Musik bommade igen alltså), så det fanns inte mycket att tveka på.
Och nu för tiden, efter att ha lyssnat på skivan med över 30 års distans, tycker jag nog att KG 22 borde fått större utrymme i min musikvärld redan 1980. Det här är en riktigt bra platta, skönt svängig och väldigt annorlunda för att komma från ett lokalt jönköpingsband. Och det säger jag inte bara för att vara lokalpatriot.

Ser du den, och har kommit fram till att Steely Dan, Little Feat och andra såna där amerikanska jazzrockhjältar är din grej, borde KG 22 också funka. Men att hitta den är nog rätt svårt, åtminstone utanför Jönköping.

Nr: 1619/2222

2 kommentarer:

  1. Jag vet absolut ingenting om lokala Jönköpingsband från tidigt 80-tal. Men det är onekligen roligt att du skriver om denna typ av plattor. I den mån folk försöker kartlägga bortglömda svenska band och skivutgivningar från 70- och 80-talen handlar det oftast om punk eller hårdrock. Men den svenska pop-/rockscenen under dessa år var förstås mycket mer än så. Runt om i landet fanns det massor av lokala band som gav ut egna plattor med allt från jazzrock till vispop till reggae. Personligen tycker jag (utan att vara det minsta ironisk) att kartläggning av denna typ av utgåvor kan ses som ett slags folklivsforskning, och det är jättekul om det rika svenska musikliv som funnits på lokal amatörnivå blir dokumenterat.

    SvaraRadera
  2. Jag lyssnade till en spelning med KG 22 på nåt disco under mina glada dagar i Jönskvarna.
    Tyckte de lät wunderbahr, vilket gjorde att jag köpte LP:n.
    Eller så var det kanske den vackra kvinna jag hade ett samtal med under hela framträdandet.
    Samtalet tog slut när musiken tystnade, eftersom hon var tillsammans med en i bandet.
    Oavsett så var det en kväll jag kommer ihåg.

    SvaraRadera