The Musical Box: Magical Mystery Tour

lördag 30 mars 2013

Magical Mystery Tour

BEATLES – MAGICAL MYSTERY TOUR – 1967

Nån har räknat ut att det finns 13 olika ackord i I´m The Walrus. Dylans Political World, hur många ackord finns det i den? Ett...? Sen är frågan vad som är bäst. Jag gillar båda låtarna. Men att hitta någon mer komplex poplåt än I´m The Walrus kanske kan vara svårt.
När jag ändå är inne på det ämnet. När det gäller Magical Mystery Tour brukar de allra flesta jämföra den med Sgt Pepper. De flesta kommer också fram till svaret...att det är mer av samma. Vilket det är. Men ändå inte.

Och så menar de flesta att Sgt Pepper av den anledningen är mycket, mycket bättre. Vilket är sant...men ändå inte...
...och att Magical Mystery Tour inte var lika ”psykedelisk” som sin föregångare...vilket också var sant...men ändå inte.

Min teori om detta är att Lennon, Harrison och McCartney tyckte sig ha utforskat det psykedeliska området tillräckligt med Sgt Pepper och att de på Magical Mystery Tour var på väg mot sitt vita album.

Men att påstå att I´m The Walrus och Strawberry Fields inte är psykedelia är knappast möjligt. Så Magical Mystery Tour ska nog räknas in i Beatles psykedeliska period ändå.

Ingen blev nog klokare av denna utläggning...inte jag heller. I stället lite historisk formalia...
Magical Mystery Tour kom ut senare samma år som Sgt Pepper, 1967. Men då inte som ett fullängdsalbum, utan som EP. Det var först senare som någon företagsam person fick för sig att lägga till några låtar från filmen, för EP:n var egentligen en soundtrack till rullen med samma namn, och på så sätt blev det en LP.

Och på så sätt blev det också så att folk på den tiden i allmänhet inte ansåg den vara en fullvärdig Beatles-skiva. Vilket den naturligtvis är nu för tiden, delvis med tanke på att EP:n är fruktansvärt svår att få tag på.
Min LP är en återutgivning från 2012, digitalt remastrad, som dessutom innehåller en 24-sidig ”Picture book”. Om den digitala remastern är bättre eller sämre än originalet vågar jag inte svara på. Den 24-sidiga boken är däremot kul.

Nr: 1565/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar