The Musical Box: Beatpop med psykedeliska undertoner

lördag 12 juli 2014

Beatpop med psykedeliska undertoner

Q´65 – GREATEST HITS – 1969

Q´65 upptäckte jag på min samlingsskiva med holländsk 60-talspop, Remember The 60´s. När sedan den här LP:n dök upp i Klasses källare kunde jag inte låta bli. Jag har en svaghet för beatpop, särskilt om det finns lite psykedeliska undertoner, gärna en fuzzgitarr och kryptiska texter. Q´65 har det.
Q´65 gjorde i början av 70-talet två spännande rockplattor, Afghanistan och We´re Gonna Make It, som av psykedeliakännare räknas som intressanta.

Den skiva jag fick tag på är dock ett samlingsalbum från bandets 60-talsera som beatpopband, med låtar från gruppens två första album Revolution och Revival, 1966 och 1969. Det är inte illa det heller.

Nåja, nu är det kanske inte bara beatpop ändå, även om influenserna från Beatles är tydliga. Men att de stora förebilderna är Rolling Stones går inte att missa. Q´65 har en bluesig och lite ruffig underton som gör deras låtar väldigt charmiga.

Willie Dixons Spoonful (LP:ns enda cover) och alldeles lysande The Life I Live är bra exempel på det. Men eftersom det är en Greatest Hits är naturligtvis varenda låt riktigt bra. Sen kan man ju fundera på om inte Q´65 var lite inne på psykedelia redan på sina första album.

I bakgrunden på de flesta låtarna härjar nämligen en alldeles ohämmad fuzzgitarr med en sagolikt vass dist. Något man sällan hör i poplåtar före 1967.
Samlingen innehåller låtar från de två första skivorna men också en del singlar som inte finns på LP. Så även om man har båda de första skivorna kan det vara värt att skaffa den här också.

Nr: 1788/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar