The Musical Box: En Grateful Dead-klassiker

lördag 16 augusti 2014

En Grateful Dead-klassiker

Woodstock 45 år

Den här LP:n har sitt ursprung i en annan katastroffestival, en händelse som fick Grateful Dead att tänka om. Bandet gjorde förresten en katastrofspelning på Woodstock också, men av lite annat slag.

GRATEFUL DEAD – WORKINGMAN´S DEAD – 1970

Workingman´s Dead från 1970 anses av de flesta kritiker vara en klassisk Grateful Dead-platta. Det är deras första countryalbum, där skiftet från hippie- och psykedelia till country har en direkt orsak i katastrofen vid Altamont-festivalen 1969, där tre personer dog. Låten New Speedway Boogie sägs vara Grateful Deads hyllning till offren.
Det är möjligt att en skiva kan anses klassisk av en sådan anledning. Men rent musikaliskt tycker åtminstone inte jag att det är nån ”klassiker”. För om man ska vara bara lite objektiv är det rätt ordinär och vanlig country som Grateful Dead lagt sig till med. I alla fall för att komma från ett av tidernas första och största hippieband.

Nej, det är inget speciellt med de här countrylåtarna, monotont, ganska alldagligt countrytempo, lite softrock och en hel del akustiskt. Tja...jag har hört det förut...
Men fan vet om det ändå inte finns åtminstone några stänk av magi i Workingman´s Dead. För ju fler gånger jag spelar plattan desto bättre gillar jag den. Och jag som inte ens brukar lyssna på country...

Fråga mig inte varför... Förmodligen är det kombinationen av låtarna och skivans historia som gör hela grejen. Workingman´s Dead säger kanske ingenting särskilt, men samtidigt väldigt mycket. Dire Wolf och Casey Jones är förresten mina favoritlåtar från skivan.

Nr: 828/2222

Katastrofen vid Altamontfestivalen kan du läsa mer om här: Altamont Massacre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar