The Musical Box: Förvirrande av Melanie

fredag 15 augusti 2014

Förvirrande av Melanie

Woodstock 45 år

Melanie blev hela popvärldens gullunge med sin introverta och barnsliga framtoning. Hennes framträdande på Woodstock var ett av hennes första stora.

MELANIE – MY FIRST ALBUM – 1968

Melanie Safka är själva sinnebilden av det introverta och förvirrade. Som en idiot-savant med en mycket speciell talang, utan att det för den skull alls var så. Melanies första album ger precis det intrycket, förvirrande.
Det är som om Melanie ville göra allt, men inte alls var säker på vad hon egentligen kunde och vad som var hennes styrka. Kanske var det därför skivan blev en så märklig blandning av allt från Dylans protestsånger till soul och Edith Piaff-imitation. Allt ivrigt understött av Melanies ibland något bristfälliga gitarrspel.

Det är lite rörigt ska erkännas, men det är ingen som kan säga att det inte är charmigt, rent av hänförande. Melanies First Album är en sån där inspelning som känns alldeles nödvändig i samlingen.

Musiken är så annorlunda och ger en annan bild av det sena 60-talets musikscen än till exempel Joan Baez och Dylan.

Namnet på skivan är också förvirrande. Den gavs ut i USA med namnet Born To Be. När den något senare släpptes på nytt fick den heta My First Album. Det är den skivan jag har.
Melanies stora framgångar skulle komma senare samma år med låten Look What They Done To My Song, Ma. Det är kanske hennes mest välkända låt, den finns dock inte med på den här LP:n.

Nr: 514/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar