The Musical Box: Johnnys andra Winter

måndag 18 augusti 2014

Johnnys andra Winter

Woodstock 45 år

Den här artikeln skrev jag den 17 juli 2014, utan att ha en aning om att Johnny Winter avlidit samma dag. Det mycket märkliga inträffade att jag för första gången på många, många år lyssnade på en skiva med Johnny Winter, och när jag letar efter faktauppgifter om skivan får reda på att han inte finns längre. Han hittades samma morgon* död på ett hotellrum i Zürich.

JOHNNY WINTER – SECOND WINTER – 1969

Nu blir det nästan läskigt. Artikeln jag hittade hade då varit upplagd på Aftonbladet i 25 minuter, vilket innebar att den lagts upp bara några minuter efter att jag tryckt igång CD-spelaren med Second Winter. En skiva som jag inte lyssnat på på hur många år som helst och som jag strax innan valt ut att spela just då för att...jag vet faktiskt inte...det bara blev så...
Jag föredrar att inte spekulera mer i detta ämne, men jag spelade Second Winter hela den kvällen till hans minne.Världen har förlorat en av de allra största bluesgitarristerna. Johnny Winter blev 70 år.

Second Winter spelades in bara några veckor före Woodstock. Johnny åkte direkt från studion i Nashville till Woodstock och festivalen. Med sig i bagaget hade en ovanligt lyckad inspelning. Allt han gjort hade blivit bra.

Det som från början var tänkt att bli en vanlig enkel-LP blev till slut ett dubbel där fjärde sidan var en så kallad ”blank” sida. Second Winter är inte, som man kanske skulle kunna tro, Winters andra album utan hans tredje. Det var däremot hans andra på skivbolaget Columbia därav namnet.

Second Winter är en riktigt svettig sak med högoktanig bluesrock. Att han kom från Texas går inte att missa. Skivans highlight, för min del, är utan tvekan Dylan-covern Highway 61 Revisited.

De som vill kan säkert jämföra den här plattan med till exempel ZZ Tops första alster, även om de skäggiga gossarna i det sammanhanget väger ganska lätt.

Johnny Winter är betydligt mer blues än rock, ZZ Top precis tvärtom. Jag kan bara beklaga att jag inte har albumet på vinyl, utan ”bara” på CD. Men man kan ju inte få allt. Hittar jag Second Winter på vinyl ska jag ändra på det.

Nr: 4/CD

* Det konstaterades senare att han avlidit den 16/7.

1 kommentar:

  1. Johnny Winter död? Det har jag missat. Får skylla på att det var under min första, internetfria, semestervecka.

    SvaraRadera