The Musical Box: Jethro Tull i Manchester 1977

lördag 20 juli 2019

Jethro Tull i Manchester 1977

JETHRO TULL – THE APOLLO THEATRE – 2016

En liveinspelning från 1977, från The Apollo Theatre i Manchester, som borde vara efterlängtad, men inte blev det. Det är nämligen en ganska typisk piratinspelning, dåligt ljud med andra ord.
Piratskivor var på 80-talet något man letade efter och som såldes av varenda skivhandlare. Men under disk eller bakom draperiet i personalrummet. Det handlade oftast om liveinspelningar från diverse konserter. Alla visste att det var dåligt ljud, undermåliga inspelningar gjorda med kassettbandspelare ofta av någon i publiken. Ibland kunde det dyka upp någon platta som spelats in direkt via mixerbordet. De var bättre.
Den här plattan är inspelad via mixerbordet. Det betyder dock inte att det är top-notch. Ljudet är fortfarande kasst, här saknas åtminstone delar av basregistret, vilket stundtals gör det till en ganska underlig upplevelse att lyssna på skivan. Men den är väl okej att lyssna på, men inte tillfredsställande.
 
Bra liveinspelningar med Jethro Tull från 70-talet saknade vi på den tiden, men när Bursting Out dök upp 1978 löste den det problemet. Inspelningen från The Apollo Theatre är från Jethro Tulls Songs From The Wood-turné 1977 och fyller därför inte några luckor alls utom eventuella tomrum i skivhyllan.

Vill man höra Jethro Tull från mitten och slutet av 70-talet rekommenderas definitivt Bursting Out, det är en högklassig inspelning. Dessutom har det på senare år släppts en rad officiella äldre inspelningar som alla håller bra klass, bland annat Nothing Is Easy, en liveinspelning från Isle Of Wight gjord redan 1970.
Så ja, Apolloinspelningen känns lite onödig, även om en och annan tullextremist säkert går igång på Ians sju minuter långa flöjtsolo mellan A New Days Yesterday och Living In The Past. Eller möjligtvis Martin Barres knastertorra men fräcka gitarrsolo som inleder Wind-Up. Det är läckra saker.

I övrigt får den stora behållningen med albumet bli Ian Andersons mellansnack och torra humor, där spelar ju ljudkvaliteten mindre roll. Av dessa anledningar kan denna inspelning endast rekommenderas till Jethro Tull-samlare som redan har allt, men ändå känner sig tvingade att utöka samlingen bara på grund av skivans existens.

Nr: 510/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar