The Musical Box: Gryningsljus och blues

tisdag 28 februari 2012

Gryningsljus och blues

Va faen! Nu har de suttit på nåt hotellrum och rökt på och jammat hela natten, blues, akustisk gitarr och inrökt så dimmorna blir ogenomträngliga. Det börjar med jammiga, flummiga, helskumma John´s Other...och så där fortsätter det.

Det är kanske tur att de får hjälp av gamle polaren från Jefferson Airplane, Papa John Creach på violin, för annars vete faen hur Casady och Kaukonen skulle fått ihop det.
Men någon gång, kanske strax innan daggen lägger sig, pluggar Jorma Kaukonen in.
Äntligen! Då blir det nåt helt helt annat. Det är nu folk börjar vakna i kvarteret och undra vad som är på gång samtidigt som det första gryningsljuset nästan omärkligt ger skuggorna i rummet liv.

Det är Hot Tuna. Det är First Pull Up Then Pull Down. Det gungar. Det är blues, det är country, det är rock. Det är rökigt.

Öh..jo...Det är väldigt mycket Jefferson Airplane över den här skivan. Eller möjligtvis kan det vara så att det var väldigt mycket Hot Tuna över Jefferson Airplane.

Jack Casady och Jorma Kaukonen gillar att jamma. Och det finns det en del av åtminstone på de liveinspelningar jag hört med Airplane...

De gillar att jamma på den här skivan också. Ska man hårddra det handlar First Pull Up Then Pull Down om tre långa jam...och fyra kortare låtar.

Men det där spelar mindre roll. När Airplane...förlåt Hot Tuna...lirar handlar det om atmosfär. Om stämningar. Då handlar det om gryningsljus och blues.

Skivan är Hot Tunas andra och gavs ut 1970.

Nr: 1586/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar