The Musical Box: Jamaicas kulturminister

tisdag 6 juli 2010

Jamaicas kulturminister

Jag träffade Jamaicas kulturminister i Habo i förra veckan. Eller snarare, jag hittade en samlingsplatta med Jimmy Cliff i en lokal loppisbutik.
Kulturminister tror jag inte att Jimmy Cliff är. Men om inte, borde han varit det.
Jimmy Cliff är en av jamaicareggaens stora. Före både Bob Marley, Bunny Wailer och Peter Tosh. En reggaens ambassadör.

Hans film The Harder They Come från 1972 blev ett genombrott för reggaen i Europa och troligen resten av världen också. Den visades faktiskt av svensk tv någon gång i mitten av 70-talet. Sent en vardagskväll, så att de svenska ungdomarna inte skulle förledas av det farliga budskapet. De gjorde ju så SVT, innan monopolet försvann.


Egentligen en ganska
taskig lågbudgetrulle på temat ”Ung man från landet kommer till storstan och hamnar i dåligt sällskap”. Jimmy Cliff, som har huvudrollen, blir i sista scenen nedskjuten av polisen.

Nu är väl själva filmen inte så där mycket att börja göra frivolter över. De gymnastiska övningarna är för musiken. Filmen är fullproppad av tuff jamaicareggae av Jimmy Cliff, Maytals, 60-talshjälten Desmond Dekker, Melodians och Scotty. Soundtracket från filmen är lysande. Jag spelar fortfarande The Harder They Come, You Can get It If You Really Want och Maytals Sweet and Dandy med ett stort flin. De är hur bra som helst.

Samlingsplattan från Habo då, The Best of Jimmy Cliff. Den är inte dum den heller. Den kom redan 1975 så här finns Cliffs allra första hits från 60-talet, Hard Road To Travel och Sooner Or Later, men också de bästa låtarna från 70-talet. Det är definitivt en platta jag kommer att spela ofta i sommar. Det är dessutom en dubbel, så det finns en del att lyssna på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar