The Musical Box: Tommy and the Bijoux

måndag 16 april 2012

Tommy and the Bijoux

MIKE HERON - SMILING MEN WITH BAD REPUTATION - 1971

Nu tänkte jag vi skulle gräva oss ner djupt i det dammiga vinyllagret och putsa av Tommy and the Bijoux.
Jag har alltså ingen skiva med dem. De gjorde aldrig nån.

De gjorde aldrig nån låt heller för den delen. Men de var med och spelade.
På en låt...på en skiva med Mike Heron, som en gång i tiden var med i legendariska skotska bandet Incredible String Band.
Mina skotska rockhjältar heter Nazareth. Men här erkänner jag att Dan McCafferty hade sina musikaliska övermän. Incredible String Band var överjävliga på vad de gjorde.

Det får jag återkomma till vid annat tillfälle, nu ska det alltså handla om Tommy and the Bijoux. Som inte fanns.

Men så kallade sig Pete Townshend och Keith Moon från The Who och Ronnie Lane från Small Faces, när de backade upp Mike Heron på en enda låt, Warm Heart Pastry på hans skiva Smiling Men With Bad Reputation från 1971. Så var det med det.
Det ÄR en Who-låt, det går inte att ta miste på. Det skojiga är att den inte låter som nån annan låt på Herons debutskiva. Där lirar han i stället tämligen märklig musik, en blandning av pop, världsmusik och folkmusik.

Multiinstrumentalisten Mike Heron har bland annat med sig flera indiska musiker, John Cale från Velvet Underground och en rad andra gästartister.

Det gör Smiling Men With Bad Reputation till en mycket spännande upplevelse. Man vet liksom inte vad som väntar. Blir det en indisk raga, skotsk folkmusik...eller rent av en Who-låt...

Har du inte hört den här skivan, och gillar lite annorlunda grejer, tycker jag du ska leta reda på den. Men förvänta dig ingen lättsmält underhållning.

Nr: 1457/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar