The Musical Box: Det fräckaste bandet i Haag

söndag 13 juli 2014

Det fräckaste bandet i Haag

SHOCKING BLUE – AT HOME - 1969

När jag nu ska skriva om Shocking Blues album At Home tas det väl för givet att jag börjar med låten Venus. En låt som blivit betydligt mer känd än det holländska popband från 60-talets slut som gjorde den. Det beror på rakbladsreklam för kvinnor, Bananarama och ännu mer reklam, numera med Christna Aguilera i huvudrollen.
Så det tänker jag inte göra. Jag är så trött på Bananaramas disconummer av denna lysande lilla pop-pärla. Venus får stå över idag.
I stället kastar jag mig över skivans riktiga dunderpärla, Love Buzz...
Exakt...den låt Nirvana gjorde en cover av 1988 - bandets första singel faktiskt - som också finns på Bleach.

Där tvingar Kurt Cobain upp låten till oanade höjder och gör brutal grunge av den. Därför älskar jag Nirvanas Love Buzz.

Men jag tycker ännu bättre om Shockin Blues egen version. Den är nästan lågmäld, med bara Mariska Veres röst och Robby van Leeuven på sitar (!). Jäpp, du läste rätt. Men sitar var väldigt inne 1969, efter att George Harrison och de andra beatlarna varit i Indien och sökt sanningen...
Sen måste jag väl nämna Aka Raga också. Även det ett sitar-nummer av Robby, så fräck att BBC tog upp den och använde låten som signatur i något slags frågesportsprogram.

De där tre låtarna borde gjort Shocking Blue till ett av tidernas största europeiska psykedeliska band. Men inte. Att alla finns på LP:n At Home, som var gruppens andra LP, är nog bara de verkligt insatta som har koll på.

Det är förresten en sanslöst charmig platta. Inte minst på grund av Mariska Veres sköna holländska brytning och Robbys sitar...

Jag förstår varför Kurt fastnade för Shocking Blues oskuldsfulla pop. At Home är helt enkelt skitbra! Utanför Holland blev den här gruppen aldrig särskilt stor. De fick nöja sig med att vara det fräckaste bandet i Haag.

Men å andra sidan har de blivit kopierade av både discodrottningar och rocklegender. Det är få förunnat. 

Nr: 612/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar