The Musical Box: En dansk rockikon

måndag 21 juli 2014

En dansk rockikon

KIM LARSEN – VAERSGO – 1973

Denna mycket märkliga LP är en av dansk rockmusiks största ikoner någonsin. Det är Kim Larsens första soloplatta och spelades in medan han fortfarande var med i Gasolin. Kim fick spela in skivan mest för att han skulle hålla sig lugn och stanna kvar i bandet.
Det var ingen som räknat med att Vaersgo skulle bli en av Danmarks mest populära album genom alla tider. När en nyinspelning av skivan, Vaersgo 2, gjordes för några år sedan, där andra danska artister tolkade Kim Larsens låtar, blev den också en storsäljare.

En och annan skulle nog kunna hävda att Vaersgo är en Gasolin-platta eftersom hela bandet är med och spelar på skivan. Men förutom det har Vaersgo absolut inget med Gasolin att göra.

Det är definitivt ingen rockplatta. Här finns låtar skrivna av Kim som aldrig ansågs kunna fungera i bandet. Det är dansk folkmusik, trubadur- och balladlåtar med delvis anknytning till både Bob Dylan och Beatles 60-talspop. Alltså något helt annat än Gasolins mustiga rock.

Släpper man bara det där med Gasolinanknytningen blir Vaersgo en trevlig och ganska rolig LP att lyssna på. Det Kim Larsen visade upp här utvecklade och förfinade han betydligt under sin senare solokarriär. Det finns dessutom ganska mycket att lyssna på, hela 17 låtar.

Nr: 1563/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar