The Musical Box: En missförstådd new wave-singel

söndag 2 september 2018

En missförstådd new wave-singel

JACK GREEN – MURDER – 1980

Murder är första singeln från Jack Greens debutalbum Humanesque. En fräck rockrökare i bästa new waveanda som tål att jämföras med både Elvis Costellos och Joe Jacksons låtar från samma tid.
Men skotten Jack Green hörde inte till det gänget, han kom från rockmusiken och hade innan han gav sig ut på egen hand spelat med egna bandet Sunshine, blev handplockad till Marc Bolans T.Rex inför deras USA-äventyr och inspelningar av skivorna Bolan´s Zip Gun, Zinc Alloy och Light Of Love.

När de skivorna inte funkade fick han kicken, hamnade hos Pretty Things där han var med och spelade på gruppens glamrockalbum Silk Torpedo och Savage Eye. Efter det fick han jobbet som gitarrist i Rainbow, men blev av med det efter bara två veckor.
Ingen vidare rockkarriär alltså, men Jack Green gav inte upp utan satsade i stället på en solokarriär...vilken inte heller gick särskilt bra. Singeln Murder tog sig trots sina kvaliteter aldrig in på några listor.

Den efterföljande LP:n Humanesque är det inte många som kommer ihåg idag och de två övriga singlarna från albumet; This Is Japan och Babe kom också bort på vägen. Nu för tiden kan man köpa Jack Greens album för några tior på Tradera, singeln Murder säljs för ungefär samma peng.

Så att Jack Green är en underskattad och missförstådd artist är sant. Murder är en lysande rocklåt som med rätt lansering på sin tid kunde blivit en av den tidens stora hits. Se det som ett bra tips. LP:n Humanesque är en missförstådd new wavepärla.

Nr: 26/singel

Har skrivit om denna singel tidigare, men blir nu lite tjatig och gör det nu igen med ny text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar