The Musical Box: ”pronounced ´leh-´nérd ´skin-´nérd”

fredag 19 april 2019

”pronounced ´leh-´nérd ´skin-´nérd”

LYNYRD SKYNYRD – LYNYRD SKYNYRD – 1973

När jag köpte den här skivan, i begnataffären på Smedjegatan i Jönköping, gjorde jag det bara på grund av Sweet Home Alabama. Att den inte var med på den här skivan upptäckte jag inte förrän jag kom hem.
Ha, ha, nu gjorde inte det särskilt mycket. Det finns massor av andra godsaker på denna LP, som nog måste anses vara en av milstolparna i den amerikanska sydstatsrocken. Lynyrd Skynyrds första platta, som ibland får heta ”pronounced ´leh-´nérd ´skin-´nérd”, är ett rasande debutalbum. Det är kanske klichéer, men det är halsbrytande, vågat, fräckt och trotsigt.

Det var bara Lynyrd Skynyrd som kunde ta upp kampen med Allman Brothers som värdiga representanter för den amerikanska sydstatsrocken.

Historiskt sett blev Lynyrd Skynyrds första äventyr kort och intensivt medan Allman Brothers fortsatte ända till för bara något år sedan då Gregg Allman dog. Historien kan också berätta att Lynyrd Skynyrd återuppstod ur spillrorna efter flygplanskraschen och har fortsatt spela i skivor fram till nu.

Men efter senaste plattan 2012, Last of A Dyin´ Breed, meddelade bandet att det inte skulle bli något mer. Men det har Gary Rossington sagt förr...
Men 1973 gick Lynyrd Skynyrd till attack med våldsamt stridslystna gitarrer och ett whiskeydränkt, flottigt klubbsound. Ett grepp som tog sydstatsrocken flera steg framåt i utvecklingen på en gång. Till och med nu för tiden finns det rockband som skulle ge allt de har för att bara under en sekund få jämföras med Lynyrd Skynyrd.
Här finns låtar som blodiga I Ain´t The One, föraktfulla och förföriska Poison Whiskey. Och inte minst magiska Freebird, allvarstyngd, hjärtslitande, våldsam och en flod av gitarrer...i nio minuter. Att Sweet Home Alabama inte finns med här störde mig inte då, jag hittade ju så mycket annat kul. När jag sen fick tag i Second Helping, med Sweet Home Alabama, blev det också kul, men en helt annan historia.

Nr: 1474/2222

Min gamla platta hade en irriterande repa. Den skivan är numera utbytt mot en fräschare. Därav tycker jag på ha anledning att publicera en reviderad upplaga av den text jag skrev för några år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar