The Musical Box: Kaos – kontrollerat kaos

torsdag 12 december 2013

Kaos – kontrollerat kaos

AMON DÜÜL II – YETI – 1970

Yeti är en klassiker i sin genre. Men inte för att musiken är välgjord. Det är kaos. Möjligtvis kontrollerat kaos. Kanske är det därför det är en klassiker.
Ryktet om Yeti nådde mig innan den anlände. Den första LP:n på denna dubbel sades vara stökig – men kontrollerad. Den andra skivan skulle bestå av riktigt besvärliga saker...långa gitarrjam och oljud - okontrollerat.

Efter ungefär halva första sidan på första LP:n var jag tvungen att stoppa skivspelaren. Hade jag möjligtvis lagt på den andra LP:n först? Nej, så var det inte...

Men när jag sen gjorde det förstod jag vad Amon Düül menade med jam.
Kaos! Kontrollerat kaos? Nej, kaos!

För att uppskatta den här typen av musik är det nog en fördel att ha varit med i slutet av 60- talet och början av årtiondet efter.

Yeti måste nog sättas in i sitt historiska sammanhang och i sin tid för att uppfattas på rätt sätt.

Senare tiders lyssnare kan förmodligen inte alls uppfatta storheten med denna kaotiska inspelning. Men på den tiden var det oerhört revolutionerande och inte minst provocerande.

Tänk på att då var till och med Sgt Pepper och Beatles vita ganska suspekta saker.

Förmodligen är det inte nödvändigt att ha hört den här LP:n eller ens känna till den.

Det kanske räcker med konstaterandet att Amon Düül II var bland de första i Europa som fick sån här musik utgiven på vinyl.

Och att deras insats var embryot till det som senare skulle komma att kallas krautrock.

Nr: 1087/2222

2 kommentarer:

  1. Jag har inte hört denna skiva, men kan av din beskrivning gissa mig till att den troligen är olyssningsbar. Det finns en del liknande skivor i rockhistorien; plattor som har haft något slags betydelse för utvecklingen, men som i praktiken är näst intill omöjliga att lyssna på med någon behållning.

    När jag var yngre gjorde jag misstaget att köpa en del mer eller mindre olyssningsbara skivor med märklig experimentmusik, för att olika musikskribenter fått mig att tro att det var fråga om "mästerverk" som man absolut skulle ha i samlingen. Numera vet jag bättre.

    Det finns musik som när den gjordes hade något slags betydelse för populärmusikens utveckling och fungerande som en inspirationskälla för andra musiker. Men det innebär inte alltid att den musiken håller att lyssna på 10, 20 eller 40 år senare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, och det är nog så med Yeti, även om jag själv kan tycka att den är ganska "rolig" att lyssna på nån gång emellanåt...

      Radera