The Musical Box: Slades Readingkonsert

lördag 9 november 2019

Slades Readingkonsert

SLADE – ALIVE AT READING – 1980

När Ozzy lämnade återbud till festivalen i Reading 1980 fick Slade chansen. Den konserten blev vändningen för bandet, som under flera år dragits med dåligt säljande skivor och usel ekonomi. Inför 65.000 i publiken blev det ett återtåg av stora format.
Den 45 minuter långa konserten spelades in av BBC och sändes sen i tv. Slade fick nya fans, metalfolk som tidigare inte upptäckt bandets storhet som hårdrockband. De gav upprättelse till 1977 års Whatever Happened To Slade och gav bandet möjlighet att ge ut LP:n We´ll Bring The House Down som delvis byggde på 1979 års sågade album Return To Base.
EP:n Alve At Reading innehåller bara tre låtar, When I´m Dancin´ I Ain´t Fightin´, Steppenwolfs Born To Be Wild och medleyn Soimethin´ Else/Pistol Packin´ Mama/Keep A Rollin´. Den första är en låt skriven av Holder/Lea, de två övriga är covers.

Man kan väl tycka att bara tre låtar från en hel konsert är lite futtigt, men det var det avtal Slades skivbolag lyckades skaka fram i förhandlingarna med BBC som ägde rättigheterna.
De låtarna fanns under många år bara att hitta på denna EP. Born To Be Wild hade visserligen spelat in redan 1971 till livealbumet Slade Alive, alltså inte samma version som i Reading. De övriga två fanns 1980 inte på någon av Slades andra album. De tre låtarna togs dock senare med på samlingsalbumet Slade Alive – The Live Anthology, som kom ut så sent som 2006.

Nr: 127/EP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar