The Musical Box: Reunionplatta med Agitation Free

måndag 27 april 2020

Reunionplatta med Agitation Free

AGITATION FREE – RIVER OF RETURN – 2019

Ett studioalbum från 1999, då släppt enbart på CD, som nu finns även på vinyl. Då var det en återförening mer än 25 år efter storhetstiden i början av 70-talet. Det är inte alltid sådana reunions utmynnar i ett studioalbum utan oftast landar i lite halvobskyra liveinspelningar som ingen blir direkt glad över eller imponeras av.
Agitation Free gick dock hela vägen, spelade in nytt material och släppte nytt. Det är därför en alldeles nödvändig platta för krautrockfansen. När nu detta album så sent som 2019 även släpptes på vinyl blev det en välkommen present till min skivsamling, som innehåller det mesta Agitation Free spelat in. Nu är väl inte River Of Return möjligt att mäta med 70-talsstorheter som Malesch eller 2 nd album, som i den tyska krautrockvärlden är exceptionella och några av de allra främsta i genren.

Men det går inte att låta bli att fascineras av Agitation Frees ljudbild och förmåga att förhäxa sina lyssnare. River Of Retun är ett album jag ogärna släpper ifrån mig, eller slutar lyssna på.

Jag älskar de där långa hypnotiska spacerocksekvenserna, den malande gitarren som jag så gärna vill jämföra med Duane Allman, det karaktäristiska jazzsoundet av en luftig bas, här i sällskap med saxofon och överraskande nog (på väl utvald och anvisad plats) säckpipa och ukelele.

River Of Return kommert i sin egenskap av reunionalbum aldrig att kunna utnämnas till krautrockklassiker. Men det är ett album som absolut är nödvändigt för fansen och ett album som tillför historien om Agitation Free ännu ett intressant kapitel.
Kan inte välja låtar att nämna, men passar på att ta upp spacerockiga 2 Part 2, som blev en favorit i en lång rad. Nomads, en nästan bubblig sak som är så snyggt uppbyggd att man nästan tappar andan. Men som alltid när det handlar om Agitation Free är det hela albumet man ska lyssna på, förslagsvis utan avbrott. Det blir bäst så.

Nr: 1600/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar