The Musical Box: Det säljs allt mer vinylskivor

lördag 26 april 2014

Det säljs allt mer vinylskivor

Idag är det Record Store Day. Lagom till denna av handlarna utsedda högtidsdag (jfr; Kanelbullens dag) redovisas de senaste försäljningssiffrorna för vinylskivor i USA. 2008 såldes 2.9 miljoner nya vinylskivor, i år ligger det på hela 9.4 miljoner.
Nu är man uppe på nästan samma nivåer som i mitten av 90-talet*, och då saknas ändå statistik för försäljning av begagnad vinyl, vilken förmodligen är mycket större. Tydligen är det så att fler och fler hittar tillbaka - och till, vinylskivan.

Det är roligt, jag anar att vi i Sverige följer amerikanarna och också köper fler vinylskivor. Men om du funderar på att ge dig in i denna djungel kanske du ska tänka dig för. Skillnaden mot att ladda ner och lyssna på musik i datorn jämfört med vinyl är ohygglig, och då menar jag inte bara ljudmässigt**. Skälen att inte göra det är många.

Som exempel kan det vara svårt att få tag i den vinylskiva du vill ha. Hittar du inte den på Internet blir du tvungen att lämna tryggheten bakom tangentbordet och leta rent fysiskt, rota i second-handaffärerna skivbackar eller på loppisar.

...eller i skivbutiker...som knappast finns nu för tiden. Dyker just den skivan upp du just då letar efter handlar det nästan uteslutande om tur. Att vara skivletare – en vinyljunkie - tar mycket av det folk prioriterar allra mest, tid.
Du kan ju lite oskuldsfullt börja med hjälporganisationernas second-handaffärer och försöka hitta din favoritskiva där. Glöm det, där har det ändrat sig. Bara för några år sedan kunde man strosa in i affären en kvart före stängningsdags och faktiskt hitta en och annan välbevarad raritet.

Nu för tiden måste man hänga på låset och sen spurta fram till skivbackarna. Kommer du för sent får du finna dig i att bläddra bland gamla utrangerade album med Ingmar Nordströms och Orup.

Är du inte gammal sprinter, rugbyspelare eller har en slentrianmässigt oförskämd läggning föreslår jag att du i stället letar upp de riktiga skivaffärerna.

Bor du i nån storstad är det en enkel match, där finns de. Men på mindre orter är det något helt annat. Hittar du en skivaffär i din egen lilla hemstad måste du därför vårda den ömt. De är sällsynta och skygga, håller till på bakgator och i källare.

Du ska vara medveten om att det är en udda värld du ger dig in i. I källarbutikerna samlas de verkliga skivextremisterna som skapat sitt alldeles egna universum av obskyra krautrockalbum, udda etiketter och ”svåra” skivbolag. För att ta sig in i den gemenskapen krävs förkunskaper av det lite mer ovanliga slaget.
Men om du verkligen menar allvar får du inte skygga för sådant, utan bör besöka din lokala skivhandlare minst ett par gånger i veckan. Det handlar om kontakter och goodwill och att skivförsäljaren tänker på just dig och din skiva om han till äventyrs får in den.

Och glöm inte att läsa på. I skivletarvärlden är kunskap om oviktiga saker ovärderlig. Nu för tiden finns mycket information så klart på Internet, men inte allt. För att bli en riktig vinyljunkie måste du lusläsa baksidan på skivomslagen, bläddra i gamla musiktidningar och recensioner. Tack lov finns ju bloggvärlden.

Tänk också på att en vinylsamling tar plats rent fysiskt. 1000 album nedladdade från nätet kräver på sin höjd en extra hårddisk i datorn. 1000 vinylskivor kräver en hel bokhylla, fylld från golv till tak med LP-skivor. 3000 LP-skivor tar upp en hel vägg, 3000 mp3-album får plats i samma hårddisk som tidigare. Så tänk dig för.

Sen ska du inte räkna med att en vinylsamling någonsin blir fullständig. Det finns alltid skivor som saknas och bara måste skaffas. Mer och mer utrymme krävs...

Och till sist. Ju fler vinylalbum du har desto viktigare blir ljudupplevelsen.

Det duger alltså inte att koppla en vinylspelare inköpt från en teknikkedja till din dator. Nej, det krävs en bra och värdig spelare, ett slutsteg med lite kräm och effekttåliga högtalare. Men det är en helt annan djungel som jag inte tänker gå på här.

För egen del är det dock precis vad jag ska göra idag. Jag tänker nämligen besöka Sweetspot, en musik- och hifimässa som hålls i Jönköping den här helgen.


* 90-talet var visserligen var en mörk tid för LP-skivan, men ändå en tid då folk fortfarande kom ihåg att LP:n fanns. Att jämföra med åren före CD-skivan (sent 80-tal) går inte att göra ännu. Men det kanske kommer.

** Jag blir lite irriterad på alla dem som säger sig samla på vinylskivor för att de gillar att ”det knastrar och skrapar lite grand”. Det vet alla rutinerade vinylsamlare att det inte behöver vara så. Vinylskivor knastrar inte ett dugg om man hanterar dem på rätt sätt. Det finns ingen anledning att acceptera att betala dyra pengar för en begagnad skiva som knastrar. Sådana skivor anser jag vara mer eller mindre värdelösa.

7 kommentarer:

  1. Hej!
    Tack för kul läsning, eftersom du bara skummar lite på ytan, kanske det kommer lite mer och djupare info?
    Det märks att det är med stor förväntan du beger dig till Sweetspot, skall bli intressant att ta del av dina fynd.
    Hoppas du får många trevliga tjöt med yngre och äldre likasinnade, för de medelålders tar väl fortfarande avstånd från föräldrarnas musikformat?
    Såg att en stor affär i Jönköping tar mindre än 300kr för en ny skivspelare, varför inte börja i den änden? Slår upplevelsen rot, skapar det säkert ett behov av att skaffa sig en ordentlig anläggning.
    Tycker om att du inte sätter dig på höga hästar, utan skriver på ett alldagligt vis, till glädje för en novis som jag.
    Keep the good work going. Jens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Det blir nog ingen särskild rapport om Sweetspot. Däremot finns nu mina skivinköp från mässan under "Nytt i samlingen". Jag hittade massor med bra skivor. Roligt...men dyrt...

      Radera
    2. Hej Jens Ove,
      Ditt förslag att börja med en ny skivspelare för 300 kronor är nog ingen bra idé. med en så medioker skivspelare är risken stor att intresset svalnar fort.Med tafflig kvalitet och uselt ljud ser de nog ingen finess med vinylspelandet. Vill man komma billigt undan föreslår jag därför att man börjar med en bättre begagnad svarv.

      Radera
  2. Jag undrar när CDn får samma renässans. Det dröjer nog några decennier, för den är fortfarande "aktuell". Jag gillade aldrig ljudet från en LP, däremot formatet, framför allt då omslagen till de gamla progressiva plattorna. Där ligger CDn i lä. Ljudet från en CD och LP-format är vad jag vill ha.

    Men vad jag framför allt saknar är en riktig stereo. Det finns ju knappt några riktiga apparater med högtalare längre! Var har dom försvunnit nånstans? Det är ju bara alla dessa små fjuttiga spelare hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. CD-ljudet är förmodligen bättre rent tekniskt. För min del tycker jag ljudet från vinyl-LP är lite "rundare" eller mjukare och därmed behagligare.
      Bra spelare går att få tag på nu för tiden, bara för några år sedan var det omöjligt. Där har det hänt mycket

      Radera
  3. Din text om vinylsamlande var kul. Jag vill dock påpeka att det ena inte utesluter det andra. Man kan vara vinylsamlare utan att tvunget behöva ha precis all musik man gillar på vinyl.

    Själv har jag en samling som utgörs av vinyl (c:a 2000 plattor), omkring 900 cd och c:a 4000 nedladdade skivor i mp3-format. Dessutom har jag ett par hundra vinylsinglar och ett hundratal gamla 78-varvare.

    Jag laddar ner mycket musik från nätet, men brukar samtidigt ta en koll på de lokala loppisarna efter vinylfynd. Och någon enstaka gång händer det faktiskt att jag köper en cd.

    De gamla kassettbanden fick dock stryka på foten vid min senaste flytt. Inte för att jag har något emot att ha musik på kassettband, men kassetter får sämre ljud med åren och en del började bli olyssningsbara.

    Alltså: Det är inte formatet som är avgörande, utan musiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt sant. Musiken är det viktigaste. Även jag köper en och annan CD även nu för tiden. Däremot köper jag inte musik för nedladdning, där tycker jag skillnaden är för stor. Det känns så opersonligt. Inte minst saknar jag skivomslagen.

      Radera