The Musical Box: En av sin tids mest intressanta synthpopalbum

lördag 11 juli 2020

En av sin tids mest intressanta synthpopalbum

DEPECHE MODE – SPEAK AND SPELL – 1981

Ett inte alls särskilt uppskattat album på sin tid. Synthpop hade i början av 80-talet en hel del att bevisa tyckte jag och många andra. Depeche Mode placerades i samma fack som Duran Duran, Spandau Ballet och Human League.
En snubbe jag känner ganska väl menar dock att Depeche Mode borde jämförts med Kraftwerk i stället. Det skulle vara rättvisare menar han. Jag håller inte med där, inte om Speak And Spell.

När man sitter med facit i hand över 40 år senare är det givetvis så. Då ska Kraftwerk och andra electrohjältar från 70-talet finnas med när man diskuterar Depeche Mode. Men Speak And Spell är något annat.

Runt 1980 var det new romantic som domnerade bilden av synthpopbanden och där åkte Depeche med av bara farten. Och de hade sig själv att skylla. Den här LP:n är en blippande synthpopskiva i nästan precis samma stil som Spandau Ballets första och liknande.

Jag vågar nog påstå att det new romantic. Att Vince Clarke, bland annat senare i Erasure, haft väldigt mycket med soundet att göra är klart.
Speak And Spell är Depeche Modes första album. Det är inte deras bästa, tycker tydligen en hel del hardcorefans. Men jag tycker bra om skivan. Det är ingen pinsam försynt debut på något sätt. Vince Clark tog för sig och soundet han var med och skapade är rätt fräckt, även om det är väldigt synthpoppigt.

Musiken här är betydligt tuffare, råare kanske, än till exempel Duran Durans album, Human League och andra i genren. Möjligtvis kan man jämföra med Spandau Ballets debutalbum Journey To Glory som har ungefär samma ruffiga sound. Med ledning av Speak And Spell skulle man knappast kunna ana vad som skulle komma senare.

Jag kan Depeche Modes senare äventyr alldeles för dåligt för att göra nån jämförelse eller ens kommentera. Jag nöjer mig att konstatera att Speak And Spell förmodligen var en av de mest intressanta synthpopskivorna på sin tid. Det är därför den finns i min samling. Det är en LP som går att lyssna på nu för tiden också. Jo, jag vet hur många som säger att soundet är daterat, men det får så för dem).

Nr: 252/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar