The Musical Box: Allman Brothers främsta album

onsdag 1 juli 2020

Allman Brothers främsta album

ALLMAN BROTHERS – IDLEWILD SOUTH – 1970

Det stora numret här är instrumentala In Memory Of Elisabeth Reed. Den låt bröderna året efter skulle presentera på liveplattan At Fillmore East. Då i en rasande 12 minutersversion. På studioplattan Idlewild South nedkortad till det halva.
Jag kan inte bestämma mig för vilken av versionerna som är bäst. Håller dock liveupptagningen från Fillmore East riktigt högt, en sån där låt som trots dess längd, känns alldeles för kort. Ja, så det får bli liveversionen, om jag måste välja, även om studioinspelningen är lysande.

Sen gör det ju inget att Idlewild South utöver det innehåller storheter som Hoochie Coochie Man och Midnight Rider. Det finns viss anledning till att många gamla Allmanfans håller den här plattan högt.

Idlewild South är ett ypperligt southern rockalbum. Möjligtvis, eller troligen, är detta album det bästa Allman Brothers någonsin spelade in. Här är båda bröderna Allman med, Gregg och Duane, det var sista studioskivan de spelade in tillsammans.

Året efter skulle Duane köra spå mc rakt i ut i en vägkorning i Macon, Georgia och krocka med en lastbil. En tragisk ändelse som förmodligen ändrade hela rockhistorien. Duane Allmans storhet som gitarrist går inte att överskatta trots det lilla som egentligen finns sparat.
Idlewild South är bara den andra plattan Allman Brothers spelade in. Det är ett historiskt viktigt album för gruppen. Skivan innehåller flera numera klassiska Allmanlåtar. Här dyker dessutom Dickey Betts upp som låtskrivare för allra första gången, det var han som skrev första låten, Revival.

Efter Duane Allmans död var det Dickey Betts och Gregg Allman som under många år drev bandet vidare och Betts ligger bakom de allra flesta av bandets mest välkända låtar. Idlewild South är till utsendet ett tämligen oansenligt album, den grå omslagsbilden avslöjar inte innehållets storhet. Men det här är en skiva alla southern rock-älskare måste ha i samlingen.

Nr: 283/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar