The Musical Box: Ett samlingsalbum med Dagebys filmmusik

torsdag 16 juli 2020

Ett samlingsalbum med Dagebys filmmusik

ULF DAGEBY – THE NEON FOREST – 1992

Det här är en riktigt skum platta. Det är elektronisk musik, något direkt samband finns inte mellan de olika låtarna. Det är på gränsen till olyssningsbart om man ska försöka sig på att lyssna igenom hela skivan.
Det är ett samlingsalbum med Ulf Dageby. Skivan har dock underttiteln Soundtracks 1979 to 1992, vilket är exakt vad det är. Det vill säga mestadels ljudeffekter och bakgrundsmusik där Dageby gjort musiken. Här finns exempel med musik från filmer som I lagens namn från 1986, Hästens öga från 1987 och Luigis paradis från 1991.
Ulf Dagebys musikkarriär började dock betydligt tidigare, med den svenska proggen i början av 1970-talet. Det stora genombrottet kom med Nationalteatern i mitten av samma årtionde då han tillsammans med iunte minst Totta Näslund skapade en lång rad odödliga låtar och album. Dageby gjorda också flera egna album, där inte minst En dag på sjön från 1983 och Känsliga soldater, 1989, är klassiker.

Han har också ägnat en hel del tid åt filmmusik dör han medverkat i allt från tv-serier till långfilmer. Som exempel måste jag då nämna Lackalänge, den svenska tv-serien om ungdomarna på en folkhögskola som nog blivit både klassiker och kalkon.

Musiken till Ett anständigt liv, andra delen i Stefan Jarls dokumentär om de svenska modsen Kenta och Stoffe. Men hans karriär som skapare av filmmusik är betydligt längre än så. Det visar den här skivan, även om det knappast är något man sätter sig ner med hörlurar för att njuta av.

Nr: 243/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar