The Musical Box: Min lite tveksamma inställning till Paul Simons Graceland

fredag 10 juli 2020

Min lite tveksamma inställning till Paul Simons Graceland

PAUL SIMON – GRACELAND – 1986

Oj, vad den här skivan hyllades när den var ny. Experimentell, världsmusik, nyskapande. Och många menade att detta va Paul Simons bästa album, så långt (och senare också skulle det visa sig). Jag hörde till alla dem som köpte Graceland, men jag kom aldrig överens med den.
Okänsligt av mig så klart. Men Graceland hamnade nästan direkt bland de plattorna som fick längt bort i samlingen och samla damm. Och där fick den stå ända till för ungefär tio år sedan. Men efter ett antal högst seriöst menade genomlyssningar hörde den till dem som fick lämna samlingen för annat som jag gillade bättre.

Jag håller med om att det var ett intressant grepp av Paul Simon att samarbeta med sydafrikanska musiker, de afrikanska influenserna är spännande. Likaså inslagen av cajunmusik, uppskattar det verkligen. Men när jag redan sedan många år haft Peter Gabriels Bikoalbum (hans tredje) som en ständig favorit tyckte jag väl aldrig att det Simon gjorde var särskilt revolutionerande.

Mick Fleetwood hade dessutom gjort nästan exakt samma på sitt album The Visitor från 1981. En lysande platta för övrigt. Jag lyssnade också mycket på David Byrne och Talking Heads, Mink DeVille och Dr John och tyckte väl att det med cajun hade man väl hört förr...och mer kittlande än på Graceland.

Men så klart är Graceland ett briljant popalbum. Paul Simon hade ju en osviklig känsla för bra popmelodier, och det visar han på Graceland också. Jag förstår att många tycker väldigt bra om skivan. Jag har inte hört alla hans soloalbum.

Men i en jämförelse med till exempel There Goes Rhymin´ Simon, One Trick Pony och Still Crayzy After All These Years känns Graceland mer gediget. Jag har skivan nu igen. Numera dock ”bara” på cd-skiva, köpt för en tia på en loppis. Jag fick lite dåligt samvete för min genom åren ganska taggiga inställning till Graceland och kände att det minsta jag kunde göra var att ha den i samlingen.

Nr: 227/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar