The Musical Box: Imponerande samling med 60-talspop

tisdag 14 juli 2020

Imponerande samling med 60-talspop

REMEMBER THE 60´S – VARIOUS ARTISTS (1983-1984)

Jag har bara några få samlingsalbum, men dem jag har är utvalda med omsorg. Den här holländska samlingen med 60-talspop tycker jag är riktigt bra. Enda bekymret är att den är väldigt omfattande, hela 14 skivor uppdelade på sju dubbelalbum. Men å andra sidan är det inte mycket man missar...
Men som alla samlingsskivor saknas de allra största låtarna. Det finns med stoneslåtar, men inte deras främsta, samma gäller Beatles. Jag gissar att det handlar om ekonomi där. Jag köpte den här samlingen när den var ganska ny. Edde sålde den billigt nere i sin källarlokal på Skolgatan, där vi som gick på Peset i gymnasiet hade lektionssalar i huset på andra sidan gatan. Så vi var många som höll till mer på Eddes Musik än på historielektionerna.

Men nu hoppar jag i historien, skivorna köptes några år efter gymnasiet. Jag köpte förresten inte hela samlingen på en gång. Den planen hade jag egentligen aldrig. Det började med att jag köpte en av volymerna, tyckte den var bra, och köpte sen nästa och nästa...och så vidare. När jag efter ett antal månader köpt på mig de sex första volymerna, som alla innehöll 60-talshits med internationella artister var det en kvar, Volym 7 med bara holländska artister.

Så okej, jag slog till på den också. Redan på den tiden var jag samlare och ville naturligtvis ha en så komplett samling som möjligt. Den sista volymen fick dock en lite annan historia än de övriga. Jag lyssnade nämligen inte på den förrän långt in på 2000-talet.

Det var först när holländska Group 1850 kom på tal jag kom ihåg att jag hade dem på skiva, men inte hört dem. Det var så sent som 2014, skivan alltså i nyskick 30 år senare, det var en upplevelse. En bra nyhet är att samtliga skivor fortfarande går att få tag på, begagnade givetvis, men till riktigt sjyssta priser.
Volume 1
Någon direkt kronologisk ordning finns inte utan det hoppas friskt mellan årtal och stilar. Så här hittas låtar med allt från tidig beatpop med Gerry & The Pacemakers, via Desmond Dekkers klasiska reggae Israelites och Marmalades beatlescover Obladi-Oblada till soulfunk. Skivans höjdpunkter är Sunny Afternoon med Kinks, Time Of he Season med Zombiues och Crimson & Clover med Tommy James & The Shondells...och lägger för säkerhets skull tilläven Summer In The City med Lovin´ Spoonful.

Nr: 1046/2222

Volume 2
Starten var lovande, men andra skivan blir ännu bättre. Här trängs Small Faces med Barry McGuire, Monkees, Humble Pie, The Nice med McCoys Hang On Sloopy och Mama´s & Papas Monday Monday. Här hittar man också en psykedelisk överraskning i Deep Water med Grapefruit, bluesrockrysaren I´d Rather Go Blind med Chicken Shack och de briljanta popdängorna Itchycoo Park med Small faces och Shocking Blues evighetsmaskin Venus. Ett av de bättre i serien.

Nr: 1047/2222

Volume 3
Wow, här tog de i. Vad sägs om ett dubbelalbum som öppnar på förstasidan med Stones Satisfaction, Hey Joe med Hendrix och Gloria med Them. Fortsättningen är kul del också; Fire med Crazy World Of Arthur Brown, Matthew And Son med Cat Stevens, Creams White Room, Roadrunner med Pretty Things och avslutas med Who och My Generation, As Tears Go By med Marianne Faithfull, Bowies The Laughing Gnome och maxat röjiga Summer Time Blues och Blue Cheer. Det är vad jag kallar ett samlingsalbum det.

Nr: 1048/2222

Volume 4
Jättebra album det här också, lite mer pop än de tidigare kanske, och bubblegum, men å andra sidan gömmer sig Spencer Davis Group, Traffic, Troggs, Hendrix, Fleetwood Mac, Free och Pretty Things på sista plattan. Så det blir rockigt värre ändå. Nämner i förbifarten några favoriter: A Whiter Shade Of Pale, Simon Says, San Francisco, Green Tambourine, Paper Sun, Sunshine Of Your Love, Wild Things...stannar upp och andas....fortsätter med The Wind Cries Mary, Albatross, Dancin´ In The Streets och final med Don´t Bring Me Down. Frågor på det?

Nr: 1049/2222

Volume 5
Bra blandat här också, från småputtrig beatpop via psykedelia till Blind Faith och Procol Harums epos Homburg. Inledningen med Monkees I´m A Believer och Let´s Go To San Francisco antyder att det här skulle vara en lite mer familjevänlig volym. Men som på alla skivorna ändras det lika fort som vädret, och lika oförutsägbart. Mitt inre SMI hade nog inte tänkt sig att det snerae på skilvan skulle dyka upp saker som I´m A Man med Spencer Davis Group, Well Alright med Blind faith, Hole In My Shoe med Traffic eller Here Comes The Night med Them. Men här finns som sagt ingen närmare planering, man hittar dessutom låtar som Chewy Chewy med Ohio Express, bubblegumpop, och Elenore med Turtles. Favoriter på Volym 5 får bli Moody Bluesklassikern Night In White Satin, I Want To Live med Aphrodites Child och Byrds Eight Miles High.

Nr: 1050/2222

Volume 6
Efter tio skivor med 16 låtar på varje borde tempot mattas av, men inte. Volume 6 presenterar en lång rad 60-talsklassier. Vad sägs om Pretty Flamingo med Manfred Mann, House of The Rising Sun med Animals, Going Up The Country med Canned Heat, Sloop Jhn B med Beach Boyts, No Milk Today med Herman´s Hermits och Kinks Waterloo Sunset. Låtarna mellan består av storheter som On The Road Again, Good Vibrations, Lady Jane, Build me Up Buttercup... En precis lika bra volym som de tidigare alltså.

Nr: 1051/2222

Volume 7
Och nu sista skivan i serien, dubbeln med bara holländska låtar, den jag ställde in i hyllan och aldrig lyssnade på förrän för några år sedan. Men på den tiden hade jag inte koll på band som Brainbox, Q 65, Focus, Cuby & The Blizzards och Group 1850. Nu för tiden vet jag bättre, holländsk rockmusik är inte bara Golden Earring och Shocking Blue. Det är den enda av alla skivorna i Remember The 60´s-serien jag skrivit om tidigare.

Nr: 1052/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar