The Musical Box: Ironiska Dag Vag

fredag 3 juli 2020

Ironiska Dag Vag

DAG VAG – SCENBUDDISM – 1979

Det var med den här LP:n Dag Vag stod på toppen. Det är en liveplatta, med inspelningar hämtade från Stockholm, Göteborg och Örebro, förfinade i legendariska Silence studio i Koppom, Värmland. Dag Vag var omåttligt populära i slutet av 70-talet. Nånstans hade de rötterna i punk och new wave, byggde på med reggae och skapade en synnerligen egensinnig musikstil.
Scenbuddism är Dag Vags andra LP. Den första minns jag faktiskt inte alls. Det var Scenbuddism och låtar som Tjockhult, Dimma, Egyptian reggae och inte minst Fattiga & rika som fick mig att inse storheten med Dag Vag. För att vara en liveplatta är den alldeles förbannat bra. Det är hög kvalitet rakt igenom och ljudet är fantastiskt.

Första gångerna jag hörde skivan trodde jag inte att den var inspelad live, utan att publikljudet var pålagt i efterhand. Dag Vag var ett riktigt udda band vars musik idag känns nästan lite främmande. Gillade man verkligen det här på den tiden? Skumma rytmer, märkliga ironiska texter om egentligen ingenting.
Men så var det. Dag Vag var en period ett av Sveriges allra mest populära band, jämfördes med Ebba Grön och gjorde till och med en omtalad turné ihop med Thåström och hans stockholmspolare. Dag Vag kom från Skåne.

Jodå, de kom till Jönköping också, vårvintern 1980 eller 1981 tror jag det var. Jag låg i lumpen, fixade biljett, men åkte på vakten just den helgen och fick med brinnande ögon besviket ge bort den. Tillfället kom aldrig tillbaka. Jag fick aldrig se Dag Vag live. Inte Ebba Grön heller för den delen.

Jag har haft flera Dag Vagskivor i samlingen också. Men har numera bara Scenbuddism kvar. Det är bandets tveklöst bästa platta, ett album jag gärna lyssnar på, även om det nu för tiden inte sker särskilt ofta.

Nr: 578/2222

1 kommentar:

  1. Måste bara rätta dig med att Dag Vag var 100 % Stockholmbaserade som jag minns det. Tack annars för en intressant blogg ./ Jörgen

    SvaraRadera