The Musical Box: School´s Out på gränsen till galet

måndag 20 juli 2020

School´s Out på gränsen till galet

ALICE COOPER – SCHOOL´S OUT – 1972

School´s Out är ett av Alice Coopers mest berömda album. Förmodligen är det den första platta många kommer att tänka på när de hör namnet Alice Cooper. Låten School´s Out blev ju minst sagt en monsterhit på sin tid. Jag älskade den där låten då. Och jag gör det nu också.
School´s Out innehåller på något hela essensen av Alice Coopers tidiga år. Låten är makalöst fräck och slyngelattityden är briljant utstuderad. Den finns utan tvekan med på min topplista över de allra bästa rocklåtarna från det tidiga 70-talet. Låten är dock tämligen ensam på albumet med samma namn. School´s Out, albumet alltså, är något helt, helt annat.

Det är experimentellt, på gränsen till galet, där låtarna egentligen inte har särskilt mycket med Alice Coopers övriga produktion från samma tuid att göra. Det går knappt att hitta något liknande på föregångarna Killer eller Love It To Death och inte heller på uppföljarna Billion Dollar Babies och Muscle Of Love.
Jag jämför hellre School´s Out med debutskivan Pretties For You, som var inspirerad av Zappa, eller andra skivan Easy Action där Neil Youngs dåvarande producent hade stor makt över soundet. Ja, det var två riktgt skruvade plattor och School´s Out går i dem spåren utan att för den delen ha några andra direkta likheter. Det sägs att bandet, för Alice Cooper var ett band på den tiden, uppmanades av producenten Bob Ezrin att ta ut svängarna rejält.
Och det gjorde dem, minst sagt. För den tiden var det absolut inget underligt med det, det tidiga 70-talets rockmusik fullkomligt bubblar och sjuder av märkliga musikaliska idéer, varav en del funkade och andra inte. School´s Out kan nog ur ett bredare perspektiv inte sägas vara särskilt tilltalande för mainstreampubliken. För folk som gillar/gillade såna här grejer är det dock så klart godis.

School´s Out var en av de där skivorna man åkte ner till Stadsbiblioteket för att lyssna på. Jag var ju inte särskilt gammal då, men kommer ihåg att det inte var en skiva som valdes allt för ofta. I stället blev det Billion Dollar Babies eller Killer om det var Alice Cooper som skulle spelas.

Nu för tiden tycker jag väldigt mycket bättre om skivan. Och då inte bara för den uppenbara hitlåten. Jag har hittat flera ”nya” favoriter, som Blue Turk, Luney Tune och Gutter Cats vs The Jets. Det är dock inga låtar som går att hitta på Alice Coopers samlingsalbum från den tiden. Där fick bara School´s Out vara med.

Nr: 1605/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar