The Musical Box: Grace Slicks psykedeliska pionjärer

fredag 8 mars 2019

Grace Slicks psykedeliska pionjärer

THE GREAT SOCIETY – THE BEST OF - 1968

Skivan heter visserligen The Best Of. Men det ska man inte bli lurad av. Det här är en liveinspelning med Grace Slick och bandet Great Society från 1966. Inspelningen finns utgiven under annat namn också, Conspicuous Only In It´s Absence, som funnits i min samling, men togs bort eftersom den var ganska repig.
Ersättaren låter precis som den gamla, men omslaget är nytt. Detta ger mig dock anledning att publicera min gamla text om skivan igen. Den här texten skrev jag för en del år sedan:

"White Rabbit och Somebody To Love är förmodligen den psykedeliska rockens två allra största låtar. Det var med dem och LP:n Surrealistic Pillow som Jefferson Airplane 1967 blev hjältar för en hel generation. Större än så blev gruppen aldrig. Och inte den psykedeliska rocken heller...

Det där känner säkert många till. En och annan har säkert också koll på att båda låtarna hade Grace Slick med sig när hon fick ”jobbet” som sångerska i bandet inför inspelningen av Surrealistic Pillow.

Men det är nog färre som vet att Jefferson Airplane inte var först. Både White Rabbit och Somebody To Love hade spelats in tidigare, av The Great Society, ett lokalt San Franciscoband.

Nu är detta inte särskilt märkligt. Det var där Grace Slick började sin karriär som sångerska 1965. Hon skrev White Rabbit, och släktingen Darby Slick låg bakom Somebody To Love.

Bandet spelade dock, vad jag vet, aldrig in något studioalbum. Däremot, när Jefferson Airplane slagit igenom med Surrealistic Pillow, dök ett par gamla liveinspelningar med The Great Society upp.
Conspicuous Only In It´s Absence är utgiven 1968, men är en liveinspelning från 1966 och rockklubben The Matrix med The Great Society. Och det här är rolig lyssning!
Först och främst för att (givetvis) både White Rabbit och Somebody To Love är med på skivan. Och förvånande nog gör The Great Society dem nästan lika bra som Airplane kom att göra senare.

Sen för att den här skivan är en mycket tidig dokumenterad inspelning av psykedelisk rock. Närmare rötterna går knappast att komma. Möjligtvis kan man väl (med all rätt) hävda att Roky Erickson och 13th Floor Elevators var först med sin legendariska LP The Psychedelic Sound Of 13th Floor Elevators, som också spelades in 1966. Grateful Deads acid-test ska inte heller glömmas bort.

För det tredje är ljudet på skivan mycket, mycket bra. The Great Society har inte Jefferson Airplanes utstrålning och självsäkerhet, men hade utan tvekan hittat ett synnerligen speciellt sound. Efter att ha lyssnat på den här skivan kan jag inte låta bli att fundera över vad som skulle hänt om The Great Society inte lagt av 1966. Då hade det kanske varit dem man hyllat som den psykedeliska rocken hjältar nu för tiden. Men då hade man ju förstås aldrig fått nån Surrealistic Pillow att njuta av."

Nr: 1395/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar