The Musical Box: Van Morrison på strålande humör

torsdag 14 mars 2019

Van Morrison på strålande humör

VAN MORRISON & THE CHIEFTAINS – IRISH HEARTBEAT – 1988

Det här är en LP som sprider gott humör, leenden och ett och annat skratt, Van Morrison och The Chieftains tillsammans i en rad irländska folklåtar, där både Van och The Chieftains är på lysande spelhumör. En favoritplatta.
I slutet av 80-talet var Van Morrison i toppform och levererade en rad strålande album, No Guru No Method No Teacher och Poetic Champions Compose för att nämna två av dem. På 80-talet hade The Chieftains redan varit med länge och var ett aktat band i sin genre. När de bjöd in Van Morrison att spela in en platta tackade han nej utan att tveka.
Det samarbetet blev till Irish Heartbeat, ett album där det tydligt märks att de som var med trivdes och gillade låtarna som spelades in. Lyssna på Van Morrisons sång, så briljant och så inspirerat.

Åtta av de tio utvalda låtarna var traditionella irländska folklåtar, de övriga två var Van Morrisons, titelspåret Irish Heartbeat och Celtic Ray.

De hämtades från tidigare utgivna Inarticulate Speech Of The Heart respektive Beautiful Vision, men på den här plattan i helt andra versioner, betydligt mer avskalade.

Den stilen inspirerade Van Morrison när han några år senare spelade in Hymns To The Silence, som enligt mig är ett av hans allra främsta. Men det började alltså här, med Irish Heartbeat.

Nr: 1350/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar