The Musical Box: Slades nya stil

fredag 1 mars 2019

Slades nya stil

SLADE – EVERYDAY – 1974

Den första låt där jag förstod att rock var mer än Status Quos tre ackord och Deep Purple malande eller Noddy Holders vrålande. Slades magiska ballad Everyday förändrade min världbild av rockmusiken.

Det var dock inte som singel den letade sig till mig, utan lite anonymt via Slades mäktiga album Old New Borrowed And Blue.

Det var en skiva där jag först imponerades av storheter som Just Want A Little Bit, Do We Still Do It och baksidan på Everydaysingeln Good Time Gals (men att den låg där visste jag inte då).

Men när den första fascinationen lagt sig var det Everyday som var kvar. En ballad så finstämd att till och med en 14-åring fick tårar i ögonen. Jag är inte helt säker på om Coz I Luv You ska kallas ballad, men om inte var Everyday Slades första ballad som blev en hit.

Jag har för mig att svenska poptidningar tyckte det var en anmärkningsvärd ändring i bandets stil. Men någon ny stil, som det sas då, var det knappast.
För mig blev låten en fantastisk upplevelse som jag fortfarande har med mig. Jag kan inte lyssna på låten utan att få tårar i ögonen. Singeln låg som bäst trea på brittiska listan, den tog sig aldrig in på någon svensk topplista, men i Norge låg den en period på singellistans tredje plats.

Nr: 125/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar