The Musical Box: Stonerrock i japansk tolkning

måndag 11 mars 2019

Stonerrock i japansk tolkning

FLOWER TRAVELLIN´ BAND – MADE IN JAPAN – 1972

Med låtar som Kamikaze, Hiroshima och Spasm ger sig Flower Travellin´ Band in i en värld av blytunga gitarriff, malande trummor och envisa stryktåliga melodier. Det är stonerrock i japansk tolkning, det är spacerock och heavy-psych.
Flower Travellin´ Band flirtar inte med någon, sångarens falsett kommer obehagligt nära och blir nästan för påträngande, ibland för mycket. Den försiktiga inledningen med Unaware säger dock något helt annat, men det är bara en dimridå.

Redan i spåret efter, Aw Give Me Air, visar bandet sitt rätta jag. Skivans höjdpunkter hittar man dock i tidigare nämnda ozzyinspirerade storheterna Hiroshima, Kamikaze och Spasm.
Albumet gavs namnet Made In Japan, det ironiska är att skivan spelades in i Kanada och att sångtexter är på engelska. Men möjligtvis var det så att bandet med den här plattan hade planer på att erövra publik även utanför Japan.

De planerna gick väl så där, trots att influenserna är många, allt från Grateful Deads acidrock, via surfrock och psykedelia till Black Sabbath och Hendrix. Allt givetvis kryddat med österländsk mystik.
Made In Japan är Flower Travellin´ Bands tredje album på lika många år, sammanlagt gav de ut fyra innan splittringen 1973. Under en återförening på 2000-talet spelades ännu ett album in. Made In Japan anses av kännare dock inte vara bandets främsta album, där sägs 1971 års Satori ha en särställning.

Trots att återutgivningar av vinylskivan dök upp redan i slutet av 70-talet och även på 80-talet kan det vara en svår platta att hitta idag. Made In Japan finns dock i ett par olika troliga piratpressningar samt ett flertal cd-upplagor.

Nr: 1425/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar