The Musical Box: Två snabba steg åt vänster

lördag 23 mars 2019

Två snabba steg åt vänster

TWENTY SIXTY SIX AND THEN – REFLECTIONS ON THE FUTURE – 1972

Jag hörde hur killen i skivbacken bredvid drog efter andan och sen började mumla för sig själv. ”Den skivan. Den skivan! Den har ju inte sett på 40 år den. Och två av samma har han här. Jag tar båda. Nej, det får räcka med en. Janne får köpa sin själv”.
Jag höll så klart ett öga på vilken skiva det var och när han lämnade backen i från sig tog jag två snabba steg åt vänster och tog över backen innan sista skivan hunnit stanna. Och hittade skivan; Twenty Sixy Six And Then, som jag aldrig hört talas om innan.

Men med den erfarenhet jag har kunde jag med ledning av bara skivomslaget konstatera att det förmodligen rörde sig om krautrock. Jag köpte skivan, dels för att jag var nyfiken, dels för att jag just då kände att jag behövde den bättre än Janne, som åtminstone har en kompis som har skivan.
Såna där chansningar går inte alltid hem. Men den här gången gjorde den det någorlunda. Twenty Sixty Six And Then är tysk kraut, progressiv rock med mycket mellotron, ljudeffekter, anspelningar på klassisk musik och tvära kast i musiken.
Jag är dock inte lika övertygad om skivans storhet som min mumlande skivletarkollega. Plattan är ok, men ännu inte nån favorit. Möjligtvis beror det på sångaren, som är engelsman, alltså saknas den så charmiga tyska brytningen.

Geff Harrison är dessutom mer hårdrocksångare än progrockdito, vilket jag gissar är min anledning till att skivan inte gått hem till 100 procent i det här hushållet. Han hade ju dessutom ett förflutet som sångare i hårdrockande Kin Ping Meh.

Men i original är det en ohyggligt svår platta, som på Discogs ligger ute på priser från 5000 till över 30.000 svenska kronor. Min reissue gick på 150 kronor och kan eventuellt vara en pirat, jag vet inte. Men ljudet är bra.

Twenty Sixty Six tog sitt namn från slaget vid Hastings år 1066 och plussade med 1000 år, 2066. Något som dock bör kategoriseras som värdelöst vetande, vilket i och för sig hela vinylvärlden kryllar av... 

Nr: 73/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar