The Musical Box: Okänd mark för Nirvana

onsdag 27 mars 2019

Okänd mark för Nirvana

NIRVANA – LOCAL ANAESTHETIC – 1971

Det är det riktiga Nirvana, det brittiska 60-talsbandet det handlar om här, inget annat. Local Anasthetic är gruppens fjärde album och påstods vara födelsen av ett nytt Nirvana. Men albumet är inget progrockens mästerverk.
Men vi som råkar ha skivan i samlingen kan dock konstatera att det är en ganska trevlig och intressant progrockplatta ändå. För det dyker upp en hel del oväntade improvisationer och annat spännande på de två låtar som finns på skivan.
Nirvana gjorde alltså en Ian Anderson och spelade (möjligen) med Thick As A Brick som förebild det in ett album med en låt på varje sida. Det var dock ett projekt de egentligen inte hade resurser för. Albumet är i progrocksammanhang ganska vek och ofokuserat, förvirrat rent av.
Kanske beror detta på att Nirvana med Local Anaesthetic för första gången gav sig ut på okända vägar, de bytte sin psykedeliska pop mot progressiv rock, från Moody Bluesinspirerad pop till Jethro Tull, Colosseum och Soft Machine. Bandet var inte redo för det.

Den nya inriktningen hängde in sin tur på att Nirvana 1971 var en spillra av ursprungliga gruppen, och att nye Patrick Campbell-Lyons styrt bandet in på den ny inriktningen, på gott och ont.

Men man kan ju tänka sig att förväntningarna var höga i bandet, som innan inspelningen fått skivkontrakt med Vertigo.

Kännare av bandet anser nu för tiden att Nirvanas tre första album, de med psykedelisk pop, är deras främsta. De tre som kom sen, där Local Anaesthetic var den första, inte anses lika spännande.

Nr: 1420/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar