The Musical Box: Det smattrar i högtalarna

lördag 15 juni 2019

Det smattrar i högtalarna

NICK LOWE – JESUS OF COOL – 1978

Jesus Of Cool är Nick Lowes debutplatta. Tuff brittisk pop i samma spår som Elvis Costello och Graham Parker. Men Nick Lowe lirade med glimten i ögat och tryckte in så mycket energi i sina låtar att skivnålen knappt kan ligga kvar på tallriken.
I Love The Sound Of Breaking Glass blev en internationell hit, men är inte ensam. Shake And Pop, Music For Money, So it Goes och Nutted By Reality smattrar bara till i högtalarna och är mer brittisk pubrock än Ducks Deluxe själva. Så Nick Lowes debut var minst sagt spännande.

Om Jesus Of Cool verkligen var ett soloalbum kan diskuteras. Hela Rockpile fanns med när skivan spelades in; Dave Edmunds, Billy Bremner och Terry Williams.

Men å andra sidan är det lite oklart om Rockpile verkligen hade bildats när skivan spelades in eller om bandet kom till efter inspelningen. Kanske på grund av Jesus Of Cool...

Att hitta rätt pressning av skivan kan vara lite besvärligt. En hängiven samlare ser naturligtvis till att skaffa alla, för det finns nämligen fler. Jesus of Cool gavs först ut 1978 i Storbritannien. På skivomslaget står då Nick Lowe ensam med sin gitarr.

Samma år släpptes skivan i USA, men nu med sex olika bilder av Lowe på framsidan. Dessutom var låtlistan något annorlunda och plattan fick namnet Pure Pop For Now People.
För att röra till det ytterligare gavs en tredje version ut i Sverige, på bolaget Smash. Där används bilden från USA-plattan (nästan), men skivan har fått heta Jesus of Cool. På den svenska utgåvan finns dessutom Brinsley Schwartz-låten Cruel To Be Kind med. I England och USA finns den låten först med på Nick Lowes stora genombrott 1979, Labour of Lust. Då blev den en superhit.

Nr: 1179/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar