The Musical Box: Fox märkliga musik

måndag 24 juni 2019

Fox märkliga musik

FOX – FOX - 1975

Jag är inte alls övertygad om att Fox går hem hois alla. Det här är knepig musik med inspiration hämtad från folkmusik, jazz, orienten, operett, schlagerpop och säkert andra grejer också. Jag kan också lägga till att sångerskan Noosha, har en viss likhet med Kate Bush.
Men så här. Visst är det kul när man hittar popmusik som går utanför de vanliga ramarna. Sånt man inte kan sätta nån etikett på och katalogisera som pop, psykedelia eller nåt annat. Det nhär brittiska 70-talsbandet Fox är ett sådant gäng. Jag vet inte riktigt vad det är de vill göra, bara att de förmodligen är ganska ensamma om det.
Möjligtvis skulle man kunna kalla deras musik vanlig 70-talspop med inslag av schlager(!), för Middle Of The Road-känslan finns där...
...Om det inte vore för att Fox på sina ställen låter som ett jazzband...
...Och på ett annat som de inte gjort annat än lyssnat på gamla Jefferson Airplaneskivor...
...Eller att Fox ibland låter precis som 10cc...

Men jag tycker att den där märkliga mixen funkar rätt bra jämfört med nutida musiker, tänker främst på ett band som Moloko och liknande, men utan elektronik.

Kan det varit så att Fox var långt före sin tid? 1975 gick det nämligen det här inte alls hem. Fox hade då haft två relativt stora singelhits, Imagine Me Imagine You samt Only You Can, som båda gick rätt högt upp på englandslistan. Den här plattan skulle bli den storartade uppföljaren...men blev det inte alls.

Båda låtarna är med på den här LP:n, men de skiljer sig rätt ordentligt från de övriga, som var lite väl knepiga till och med för 70-talspubliken, som ändå hunnit vänja sig vid Steve Harley och Cockney Rebel. Aha, där har vi det kanske! Fox har nog en del likheter med Cockney Rebel när man tänker efter. Jo, jag vågar nog kalla Fox musik för artrock.

Nr: 1525/2222

Detta band ska inte blandas ihop med The Fox från Brighton, som några år innan gjort en eller två halvskumma psykedeliska plattor.

Jag har publicerat ungefär samma text tidigare. Men lägger nu ut den igen, något reviderad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar