The Musical Box: Vem är Frankie Miller?

lördag 29 juni 2019

Vem är Frankie Miller?

FRANKIE MILLER – FRANKIE WHO?...FRANKIE FUCKING MILLER THAT´S WHO – 1978

Vem Frankie Miller är?
Jo, det var han den där långhåriga snubben med akustisk gitarr som sent på kvällen stegade upp upp på pubscenen satte sig på en hög barstol och försökte få de överförfriskade vid bardisken att sjunga med.
Om han lyckades? Självklart. Han fick hela puben att gunga. Alltid. Frankie Fucking Miller hade ”det”. Frankie Miller slog ner hemma hos mig som ett gammalt plåster med sin superhit Darlin´. En sån där riktigt snuskig ballad som det tvärtemot allt bättre vetande var helt omöjligt att inte sjunga med i.

Det skulle inte förvåna om jag fortfarande kan sjunga med i varenda textrad i låten utan att tjuvsnegla på något textblad. Det är en sån där låt som sätter sig...som ett gammalt plåster...och lämnar en smutsrand kvar...
Men Darlin´ är ett missförstånd. Frankie Miller är inte nån skönsjungande smörsångare. Han är en rocker, det är rhythm´n´ blues och soul, med raspig Rod Stewartröst, koskällor och ett fläskigt sound hämtat direkt från pubarna i Glasgow.

Där stod han bland Rangers fotbollsfans, som hans farfar hade spelat för många år tidigare. Millers egen fotbollskarriär sträckte sig bara till ungdomsklubben Harmony Row Boys Club.

Hans rockkarriär tog över då han i början av 70-talet fick kontrakt med Chrysalis, spelade in skivor och sjöng duett med Phil Lynott i Still In Love With You, en låt som togs med på Lizzys Nightlife.

Tyvärr drabbades Frankie Miller av stroke i mitten av 90-talet och har sedan dess varit oförmågen att prata och sjunga.

Frankie Who? är ett samlingsalbum specialdesignat för Sverige och Skandinavien och finns därför sällan med i de diskografier som redovisas. Men det är en på sitt sätt ”viktig” LP.

Innan den var Frankie Miller mer eller mindre okänd hos oss i Norden. Men nu för tiden är det nog fler än jag som kan sjunga med i Darlin´ utan att missa en rad...

Nr: 1517/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar