The Musical Box: Jag sköt sheriffen

fredag 14 juni 2019

Jag sköt sheriffen

ERIC CLAPTON – I SHOT THE SHERIFF – 1974

När Just D gjorde den här låten 1995 fick den namnet Jag sköt sheriffen. Men det ska ses som en parentes i rockhistorien, I Shot The Sheriff var en betydligt viktigare låt för Clapton, men också för Bob Marley, som skrivit den.
För Clapton blev nog I Shot The Sheriff det stora genombrotten som soloartist. Låten finns med på albumet 461 Ocean Boulevard, hans andra, som var det album där många fick upp ögonen för honom som soloartist på allvar. Clapton var naturligtvis inte på något sätt någon doldis innan det. Han hade redan bevisat sin storhet som gitarrist i band som Yardbirds, Cream, Blind Faith och derek & The Dominos.

För Bob Marley var nog låten ännu viktigare. Att den 1973 funnits med på The Wailers album Burnin´ var det inte många som kände till då utanför Jamaica. Det var Claptons coverversion av I Shot The Sheriff som öppnade dörren för Bob Marleys internationella karriär.

Låten handlar om rättvisa. Berättaren i texten erkänner att han sköt den lokale korrumperade sheriffen, men när han blir anklagade för att också ha mördat vicesheriffen blir han besviken...

Nr: 50/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar