The Musical Box: Golden Earring slutar aldrig överraska

söndag 9 juni 2019

Golden Earring slutar aldrig överraska

GOLDEN EARRING – TITS ´N ASS – 2012

Var helt säker på att det var över 2002, efter Millbrook, USA. Men Golden Earring kan man tydligen aldrig räkna bort. 2012 kom Tits ´N Ass, bandets 33:e album om jag räknade rätt. Då gick jag ändå inte på listan över de otaliga samlingsalbum som finns.
Golden Earring är ett av världens äldsta nu levande rockband, faktiskt äldre än Rolling Stones. Gruppen bildades redan 1961 men släppte sin första skiva först 1965. Tits ´N Ass skulle 50 år senare vara avslutningen på denna långa karriär. Men helt säker kan man inte vara. George Kooymans, Rinus Gerritsen, Barry Hay och Cesar Zuiderwijk, som alla varit med sedan 1970, kan ju mycket väl få för sig att spela in nytt igen.

Tits ´N Ass är definitivt inte Golden Earrings skarpaste album, på vinyl nu utgiven som dubbel på blåmelerad vinyl. Men det är givetvis synnerligen högkvalitativ rock.

Golden Earring har ju för väldigt länge sedan passerat alla inlärningsstadier och experimentella faser ett rockband kan gå igenom. De vet med andra ord hur man gör en bra rockplatta.

Tits ´N Ass är dock inte bara rutin. Musiken känns oväntat fräsch, inte nyskapande, men intressant och rolig att lyssna på. Man skulle med lite god vilja kunna hävda att albumet skulle kunna vara en sammanfattning av en lång karriär eftersom låtarna spänner över allt från enkel rak rock till inslag som skulle kunna härledas till Radar Love.
Men om det verkligen är på det viset vill jag inte skriva under på direkt. Jag tycker att Tits ´N Ass till skillnad från många andra Golden Earringalbum är ett delvis ganska rakt rockalbum, okej då, gubbrockigt om man så vill.

Jag tycker till och med att man kan ana inslag av rock-a-billy och Elvis, vilket är lite udda för att vara Golden Earring. Jag kom också på att det är ett album som tar tid på sig. Upptäckte också att jag omedvetet skruvar upp ljudvolymen för varje ny lyssning. Det är tecken på att det är en bra rockplatta man kommit över.
En första lyssning avslöjar inte direkt några stora hits eller favoriter. Jag gillar inledningen med halvstökiga Identical som på något sätter agendan för hela albumet. Andra spåret - Little Time Bomb - tog längre tid att upptäcka, men blev sen en favorit.

Flowers In The Mud och What About Love kan jag väl också nämna även om jag säkert kommer att hitta andra godsaker vid andra tillfällen. För den som redan har Golden Earringplattor i samlingen är ett inköp av Tits ´N Ass givetvis en bra investering. Jag är dock inte lika säker på att det är den allra bästa starten för nybörjare på området ”holländsk hård progrock från det tidiga 70-talet”.

Nr: 1485/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar