The Musical Box: Du är aldrig ensam

fredag 21 juni 2019

Du är aldrig ensam

BJÖRN AFZELIUS – FÖR KUNG OCH FOSTERLAND – 1976

För kung och fosterland är en legendarisk svensk proggskiva. Det hänger inte bara på Björn Afzelius texter, i bakgrunden fanns också en av Sveriges då allra främsta bluesgitarrister, Fjellis Fjellström, vars närvaro gjorde För kung och fosterland till en av de bästa rockplattor som gavs ut under mitten 70-talet. Aftonbladet utsåg skivan till Årets platta.
Inledningen med gitarrtunga Du är aldrig ensam placerade För kung och fosterland både som en rykande het rockplatta och en av den tidens fräckaste proggskivor.
Afzelius texter på den här LP:n är dock inte lika mycket finlir och omskrivningar som senare saker, det är mer rakt på. I låtar som Du är aldrig ensam, Ulf Brännare, Doktor Hjälplös och Strejkmöte är ingen tvekan om vem som är den onde eller den gode.

Därför känns det inte alls fel att jämföra För kung och fosterland med Nationalteaterns klassiker Livet är en fest, Barn av vår tid och Rövarkungens ö vars like den absolut är.

Björn Afzelius känsla för det subtila och känslosamma finns naturligtvis här också, men inte lika uttalat. Jag tycker man kan ana lite av det som skulle brisera på Innan tystnaden redan här, i låtar som Fröken Julie och titelspåret För kung och fosterland.

Men det är som rockplatta För kung och fosterland ska kommas ihåg. Där står den sig fortfarande som en av de främsta svenska proggskivor som spelats in.

Nr: 1446/2222

Ett nyköpt begagnat ex betydligt finare skick än min gamla får mig att igen publicera den text jag skrev för några år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar